Аржентина отрича да е във фалит, обвинява САЩ

Аржентина отрича да е във фалит, обвинява САЩ
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер опроверга съобщенията, че страната се намира във фалит заради задълженията си. Тя заяви, че Буенос Айрес е готов да продължи диалога с хедж фондовете.

В четвъртък рейтинговите агенции "Фич" и "Стандарт енд Пуърс", които публикуват становището си за икономическото състояние на държави и организации, обявиха дълга на Аржентина в "частичен фалит". Това се налага от факта, че страната успява да плаща част от дълговете си, а спрямо други не може да постигне споразумение с кредиторите. Аржентинците се страхуват от повторение на събитията отпреди 13 години, когато банковите сметки бяха замразени.

"Селективен фалит не съществува. Фалитът - това е когато някой не плаща своите дългови задължения. Когато не му позволяват да си плаща - това не е фалит", заяви президентът, коментирайки съобщенията на рейтинговите агенции.

Аржентина не е в състояние на дефолт, защото изпълнява задълженията си пред кредиторите, заяви и министърът на икономиката Аксел Кисилоф.

Междувременно, страната обвини Съединените щати за изпадането в неплатежоспособност. Премиерът Хорхе Капитанич заяви, че страната обмисля да се обърне към международния трибунал в Хага и обяви за некомпетентен американския посредник в преговорите между властите и кредиторите.

 

#Аржентина #фалит #Стандарт енд Пуърс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"