"Уестингхаус" подписа за изграждане на 7-и блок

"Уестингхаус" подписа за изграждане на 7-и блок
A A+ A++ A

Американската енергийна компания "Уестингхаус" обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Предстои документът и всички бъдещи споразумения по проекта да бъдат одобрявани от следващите български правителства.

Ядреният реактор на "Уестингхаус" АР1000® е избран от българската страна след предпроектно проучване и преговори за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". "Уестингхаус" ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

"Радваме се, че правим тази значима следваща стъпка, за да предоставим на България и Европа най-модерната ядрена технология в света към момента – реакторът АР1000®", каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус".

През следващата година "Уестингхаус" ще направи конкурентен търг в съответствие с българските и европейските правила за обществени поръчки, за изграждането на реактора, като ще покани за изграждането български и международни строителни компании, увери Родерик.

Планира се реакторът АР1000® да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

"Ядреният реактор АР1000 ще предостави уникално съчетание от ползи за България: ненадмината безопасност, лицензиране, сигурност и икономическа ефективност на проекта, създаване на работни места, технологична диверсификация и разнообразяване на горивата, в съответствие с политиките и стандартите на ЕС. Няма други алтернативи, които да постигат тези важни цели в такъв мащаб. Реакторът АР1000® ще създаде над 15 000 преки и косвени работни места в България. Проектът ще подпомогне създаване на десетки българско-американски търговски партньорства в ядрения сектор и други производства, както и ще установи постоянен обмен на научно и технологично познание и възможности за развитие", обясни Родерик.

По-рано днес икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев бе остро нападнат от съпартийци и обвинен в корпоративни интереси заради това споразумение.

"Ако БСП не се разграничи от това, което направи Драго Стойнев вчера и онзи ден, ние ще получим поредния си автогол още в началото на предизборната кампания", каза Румен Овчаров от БСП. Драгомир Стойнев по думите му е продукт на корпоративни интереси и това, че ръководството на БСП действало под натиска на тези корпоративни интереси, е било очевидно.

Сходна позиция изрази и Румен Петков, вече член на ръководството на АБВ: "Това е един от най-бруталните примери за задкулисие на българското общество. Имам предвид целия процес – от стартирането на преговорите с „Уестингхаус” до вчерашното безотговорно действие на БЕХ и на ръководството на АЕЦ „Козлодуй”. Това са преговори зад гърба на Народното събрание, президентската институция, на политическите партии с изключение на БСП, защото Драгомир Стойнев е представител на БСП, и зад гърба на българското общество. Преговорите, които ние всички редовни данъкоплатци ще плащаме", каза Петков. Според него цената, която се обсъжда и беше обявена публично, отива на 5,2 млрд. – 5,3 млрд. лв. Това е колкото двата блока на „Белене” и всичко това ще бъде платено от българските данъкоплатци, посочи Румен Петков.

 

"Ние трябваше да затвърдим преговорите до момента и това е съвсем нормалната практика", контрира Драгомир Стойнев. "Още повече че това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато следващо правителство го одобри, така че да има приемственост. В крайна сметка, ако партиите не подкрепят този проект, няма смисъл да се продължава работа занапред. Това е една първа стъпка от един маратон, който ни предстои".

"Ако финансовият модел не покаже добри стойности, които са благоприятни за българската държава, нищо няма да се случи", увери икономическият министър. "В този финансов модел става дума за създаването на бъдеща проектна компания, в която 30 % ще има „Уестингхаус“, 70 % ще има българската държава. Ако не се съгласи следващото правителство с тези условия, всичко приключва. И това е нещо съвсем нормално, което се случва във всяка една европейска държава".

 

 

 

#АЕЦ #Козлодуй #Уестингхаус #Дани Родерик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"