200 световни звезди искат Шотландия да остане част от Кралството

200 световни звезди искат Шотландия да остане част от Кралството
Вотътза независимост на Шотландия от Великобритания е на 18 септември. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Сър Мик Джагър, Стивън Хокинг, Стинг, Джуди Денч, Хелена Бонам Картър, Доминик Уест, 18 олимпийски медалисти и още много знаменитости от света на науката, изкуството и спорта написаха прочувствено писмо с послание против отделянето на Шотландия от Великобритания. Мисията им е да убедят шотландския народ да гласува против отделянето. Шотландци трябва да огласят решението си и във връзка с това се готвят за референдум за независимост на 18 септември.

"Решението дали да се отделите от нашата страна, разбира се, си е само Ваше. Въпреки това решението, което ще вземете, ще има огромен ефект върху цяла Великобритания, се казва в писмото, което продължава така: "Искаме да Ви уведомим колко много значи за нас нашата връзка и да изразим надежда, че вие ще гласувате за възобновяването на нашите отношения. Онова, което ни свързва, е много по-велико от онова, което ни разделя. Нека останем заедно!"

Целостта на Обединеното кралство защити и премиерът Дейвид Камерън, който заяви, че дебатът за него е "личен" и също призова Шотландия да не прави постъпки към независимост.

В самата Шотландия мненията са разделени - едни искат страната да има право на самостоятелни решения, а други се страхуват, че икономиката им ще пострада при евентуално разделяне. Основен агитатор за разделянето е премиерът и лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд. Снощи той и опонентът му Алистър Дарлинг спориха ожесточено по въпроса "за" и "против" края на 307-годишния съюз с Обединеното кралство.

Салмънд заяви, че основната му теза се крепи на мнението, че никой не може да управлява Шотландия по-добре от самите шотландци, защото никой друг не разбира истинските им проблеми и нужди. Освен това той критикува политиката на Великобритания и това, че страната отделя твърде много средства за ядрени оръжия.

Камерън така и не се отзова на поканите за дебат, които му отправи Салмънд, но премиерът така или иначе е твърд в позицията си "против".

#Шотландия #Великобритания #Джеймс Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"