Реформаторите обжалват разрешението за строежа на "Южен поток"

Реформаторите обжалват разрешението за строежа на  "Южен поток"
Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Радан Кънев съобщи, че обжалва строителното разрешение за „Южен поток“ и призовава кмета на Варна Иван Портних да направи същото. Чрез Министерството на регионалното развитие са подадени две жалби до Върховния административен съд - от името на Сдружение "Гражданска лига за България" и от името на Радан Кънев от Реформаторския блок. В жалбите се оспорва законосъобразността на издаденото разрешение за строеж и предварителното му изпълнение.

„Днес обжалвам строителното разрешение за „Южен поток“, Паша дере. Призовавам кмета на Варна също да обжалва, срокът да спрем грабежа е днес", написа в профила си във Фейсбук говорителят (в оставка) на Реформаторския блок.

Министерство на регионалното развитие отговори, че министърът няма законови правомощия да преразгледа въпроса за строежа на „Южен поток“ и да оттегли сам издадения акт. Тази теза е застъпена и в установената съдебна практика на Върховния административен съд. Получава се така, че дори министърът на регионалното развитие да издаде заповед по чл. 91, ал. 1 от АПК, тя би била нищожна.

Разрешенията за строеж на министъра могат да бъдат обжалвани от заинтересованите лица само пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването им в Държавен вестник чрез Министерството на регионалното развитие.

На практика се оказва, че министърът на регионалното развитие може да даде разрешително за строеж, но не може да го отмени. На 31 юли т.г. бившият министър Десислава Терзиева подписа разрешението за строеж на газопровода на българска територия.

Кметът на Варна Иван Портних коментира, че няма да обжалва. Той уточни, че за него е важно да се спазва  европейското законодателство, за да могат и България и Варна да извлекат максимална полза при евентуалната реализация на проекта.

На 8 юни бившият премиер Пламен Орешарски нареди всички дейности по изграждането на "Южен поток" да бъдат прекратени до постигане на разбирателство с Брюксел.

 

#Южен поток #Радан Кънев #Кънев #строеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"