Има риск от режим на тока през зимата

Има риск от режим на тока през зимата
Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има реална опасност до края на годината да бъде наложен режим на тока в различни части от страната. За това предупреди служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, а причините са огромни липси в бюджетите на енергийните дружества и липсата на свежи пари за инвестиции.

„Силно се надявам това да не се случи. За съжаление дупката в частния и в държавния сектор, която тепърва ще установим, наистина не знам до какво ще доведе", обясни Захариева. Тя допълни, че най-застрашена е Североизточна България, където дружеството е в много лошо финансово състояние.

Вече е разпореден анализ на сектора и се обмислят спешни мерки, за да не останат цели градове и села на тъмно и студено.

През пролетта на 2013 г. Екатерина Захариева беше служебен министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Марин Райков. Според нея година по-късно "положението е много по-тежко, защото действията на регулатора продължиха да бъдат абсурдни и странни. Дупката в енергетиката беше 1 млрд. лв. на годишна база. В момента дупката по предварителни оценки, които имаме и в държавните дружества, изключително тежкото положение на НЕК, е може би около 3 млрд. лв.".

„Оперативната програма преди една година не беше спряна. Сега две от осите са спрени от Европейската комисия. Доста от проектите също са под риск", подчерта още Екатерина Захариева.

Дупката в енергетиката е толкова голяма, че има опасност дори да се трансформира в държавен дълг, който в крайна сметка също ще бъде плащан от данъкоплатеца. Затова и кабинетът "Близнашки" планира въвеждането на енергиен борд от международни и наши експерти, който да предложи решения.

Министрите ще подновят работата по плана за действия в енергетиката, който изготви първото служебно правителство с помощта на ЕК и Световната банка.

„Всеки ще го боли, сигурно по-малко, но е по-добре, отколкото след няколко месеца всички да ни заболи много. Защото тази дупка в енергетиката няма да се плати от въздуха. Тя пак от нашия джоб ще дойде", предупреди служебният вицепремиер.

#Екатерина Захариева #Марин Райков #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »