Купи говно — ведь ты же патриот!

Купи говно — ведь ты же патриот!
A A+ A++ A

Контрасанкциите на Москва в отговор на ембаргото от ЕС покрай украинската криза предизвикват саркастични коментари вътре в страната при задаващия се глад за пресни плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти.

"Улица "Тверская" е в траурна украса. Москва изпраща в последния й път храната", пише колумнистката на "Новая газета" Ирина Петровская.

"В траурната процесия са ръководителите на отрасли и ведомства, познаващи отблизо покойната, така преждевременно ни напуснала вследствие на тежко непродължително заболяване. Скръбта на народа е безгранична. Нито един човек не е равнодушен към тази трагична кончина. Тя ни беше нужна всеки ден, а ето сега няма да я има. Паметта за нея навеки ще остане в нашите стомаси".

Авторката припомня сюжета «Погребението на храната», създаден през 90-те години на миналия век като телевизионно предизвикателство от младите и хазартни Игорь Угольников, Валдис Пельш, Сергей Гинзбург, Евгений Воскресенский и др. Кой би могъл да предположи тогава, че забавният сюжет ще добие такава остра актуалност през второто десетилетие на следващия век, възкликва Петровская. Тя иронизира съвременните телевизионери, които се надпреварват да показват ликуващи местни производители и щатни експерти, според които спирането на вноса на западни селскостопански продукти ще даде тласък за "бурен ръст на родната икономика".

"Руските производители имат с какво да запълнят рафтовете", каза един от експертите по новинарския канал Русия-24. "Най-накрая ще се отървем от зеленчуци, натъпкани с антибиотици.", радва се друг експерт и зове "Дайте ни руски продукти" на фона на зелева плантация. Дори в общите планове се вижда, че реколтата не се прибира от градинари "с правилни славянски лица" и че става дума за наистина "големи количества". Но внушението е ясно - нека има на масите супа от зеле и руска водка. Какво още трябва на обикновения човек, за да посрещне зимата?

Свършва властта на кулинарните водещи като Юлия Висоцка с нейното "Да се храним вкъщи". Предлагат на домакините супа гаспачо, салата от авокадо с хумус, фритати, тирамису у други глупости, а е време народът да преработи творчески многовековния си опит да вари каша от дръжката на топора, обръща внимание авторката.

Тя има и друга идея - да се забрани на телевизиите да излъчват програми по западни лицензи. Това не са просто полски ябълки, американски пилета или латвийска цаца! Това е директен вреден ефект върху съзнанието на гражданите, зомбиране и заблуда на масите. Отсега нататък ще гледаме само собствената си продукция! Народът е живял и преди без "Гласове", без неморални риалити шоута, сериали и, не дай Боже, "Комедиен клуб"... И добре е живял, наистина бил е здрав духовно. Дори имената на старите програми показват това: "Свири акордеоне", "Лей се песен".

Едно изключение може да се направи, смята авторката, като припомня, че в дълбините на СС е е бил създаден химнът на руските патриоти. Текстът може да се актуализира в контекста на новите политически тенденции. О, как всичко е предвидил авторът Семьон Степаков, как всичко е познал:

Купи говно — и поддержи Россию!

Купи говно — ведь ты же патриот!

Купи говно — и поступи красиво!

Купи говно — толкни страну вперед!

Купи говно — пойди на этот подвиг!

Оно говно, зато свое оно!

Купи говно — страна тебя запомнит!

Не будь говном — купи скорей говно!

В послеслов Петровская поднася извинение за грубите словца, но смята, че те добре биха звучали в ефир. Та това си е сочна руска дума, не е като гадното английско shit, сочи тя.

 

#Москва #контрасанкции #зеленчуци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"