До месец започват изпитания на ваксина за ебола

До месец започват изпитания на ваксина за ебола
A A+ A++ A

Ваксина срещу вируса ебола, разработена от британската лаборатория "Глаксо Смит Клайн" (GSK), може да бъде подложена на клинични изпитания още идния месец и ако те са положителни, да бъде на разположение през 2015 г., съобщи директорът на отдела за ваксини и имунизации на Световната здравна организация Жан-Мари Окво Беле.

Изпитанията ще започнат през септември в САЩ и в една африканска страна, защото именно там има най-много заболели, уточни Жан-Мари Окво Беле.

На въпрос какви са перспективите ваксината да бъде пусната в търговската мрежа, Окво Беле изрази оптимизъм и посочи, че в края на годината "вече може да има резултати".

По-рано тази седмица канадската фармацевтична компания „Текмайра“ е получила разрешение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата за ограничени изпитания върху хора на свое лекарство срещу ебола.

Новият медикамент се разработва по поръчка на военното министерство на САЩ.

За момента срещу смъртоносния вирус няма официално одобрено лекарство или ваксина.

„Това решение ни позволява да използваме потенциално препарата „Ти Ка Ем ебола“ при хора, заразени с вируса ебола“, съобщи фирмата в изявление. Досега лекарството е било тествано върху маймуни и е дало обещаващи резултати.

Безпрецедентната епидемия от ебола в Западна Африка вече е взела над 900 жертви. Заразените са над 1700, а вирусът продължава да се разпространява.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че взривът от ебола в Западна Африка е глобална заплаха за общественото здраве, която изисква извънредни усилия за спиране на разпространението на смъртоносната болест.

Според СЗО взривът от ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

"Нужни са координирани международни усилия за спиране и ограничаване разпространяването на ебола", се казва в специано изявление след двудневна извънредна среща в Женева, посветена на кризата.

Според здравната организация всички държави със заболели от ебола трябва да обявят извънредно положение, но не е необходима обща забрана на международните пътувания и търговия.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г. и заради полиомиелит през май.

Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан заяви по време на пресконференция, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като предположи, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

#ебола #епидемия #ваксина #изпитания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници