Самообявил се халиф плаши Ердоган със смърт

Самообявил се халиф плаши Ердоган със смърт
Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Нихал Йозерган

Самообявилият се за новият Халиф на Ислямския свят Абу Бакир Ал Багдади, беше заплашил неотдавна, че бойците му ще извършат серия от атентати в мегаполиса Истанбул, ако турските власти продължават да не подават вода и ток от язовира „Ататюрк” за Северен Ирак. Този път новината, че обявява война на Турция и заплашва Ердоган със смърт, ако не му се подчини, изтече в турските медии чрез Туитър, коментира журналистката Нихал Йозерган за ТВ+.

Във фермана на водача на главорезите пише, че Ердоган е светски лидер и не се държи както подобава по канона на Шериата, освен това сътрудничи с кюрдските бойци в Иракски Кюрдистан за неутрализирането на ИДИЛ. И затова издава заповед турският президент да бъде убит. Цитирам: „Скоро синовете на исляма ще се изправят директно срещу вас. Ердоган е светски политик и не управлява Турция както религията повелява, затова трябва веднага да ми се подчини!”.

По-късно в сряда се разбра, че от ръководството на джихадистите са отрекли, Ислямския халифат да е отправял заплахи към Турция и нейния лидер. А аргументът им в тази посока бил, че профил в Туитър с това послание не се поддържа лично от Абу Бакир Ал Багдади, а е на негов верен последовател от ИДИЛ.

Заради продължаващата повече от месец криза със заложниците, турското правителство се бои да нарече бойците на Ислямската държава терористи. Същевременно продължава и медийната забрана за излъчване и публикуване на новини свързани с 49-те турски граждани – дипломати, техни близки и охранители, които ИДИЛ задържат в плен в Мосул, Иракски Кюрдистан.

Проправителственият турски всекидневник „Сабах” припомня, че от документите разкрити от бившия шпионин на американските служби Едуард Сноудън - потърсил след това политическо убежище в Москва - се изяснявала истинската самоличност на лидера на радикалната ислямистка организация Ислямска държава в Дамаск и Леванта. Абу Бекир Ал Багдади всъщност не е арабин, както се предполага, а евреин по потекло, който се казва Шимон Елиот – пише изданието, от което се подразбира, че е специално обучен агент на МОСАД и ЦРУ.

#Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"