Помощта за ПИБ е била под условие

Помощта за ПИБ е била под условие
A A+ A++ A

Единствено Първа инвестиционна банка (ПИБ) е получила финансова помощ от държавата в разразилата се в края на юни банкова криза, като цялата сума от изтегления извънредно заем от вътрешния пазар за 1,2 млрд. лв. е депозирана в нея. За условията по това финансиране пише "Капитал", като се позовава на писмото на ЕК до България.

Разрешената от Брюксел държавна помощ към банките със застрашена ликвидност е било под условия с предоставените 3,3 млрд. лв.  да се подкрепят само платежоспособни институции, които имат недостиг на ликвидност, но не и недостиг на капитал.

Досега не беше известно при какви условия Брюксел разреши тази помощ.

В документа се посочва, че не съответства на правилата на ЕС да се внасят депозити на държавата в избрани банки, но в случая това е допустимо като "адекватна мярка за поправяне на сериозен дисбаланс в българската икономика".

От Брюксел са настояли и държавната помощ да не се ползва за рекламни цели за привличане на клиенти, за да не се нарушат правилата на конкуренцията.

ПИБ организира рекламна кампания още в първите дни на юли с обещание за лихви на вложителите, изтеглили депозитите си в паниката. Условието бе вложителите да върнат парите си в банката до 31 юли. 

Сред изискванията на ЕК е това, банката, получила държавна помощ, до два месеца след това да представи план за преструктуриране или ликвидация. В случая с ПИБ този срок изтича в края на август.

#ПИБ #банка #паника

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници