Печелиш 7 млн. джакпот, а после?

Печелиш 7 млн. джакпот, а после?
Испански остров с имение, обявен за 3,5 млн евро. Снимка: vladi-private-islands.de
A A+ A++ A

Затвори си очите за момент и си представи, че разполагаш със седемте милиона лева джакпот. Какво ще направиш с парите? Впрочем, ако нямаш конкретна идея, те няма да дойдат при теб, така че, помисли по въпроса, дори упражнението да е напразно.

На първо време не се побърквай. Това са много пари, но и не са чак толкова много, така че да не можеш да ги стопиш за нула време. Затова остани хладнокръвен. Едно от нещата, които остават неразбрани е, че парите трябва да носят още пари, иначе се изпаряват все едно никога не ги е имало. Затова помисли за инвестиции.

Целта е парите да работят, да носят стабилен доход, а не просто да бъдат изхарчени. Не ги вкарвай в банка, прати ги на работа. При това положение най-близкият до ума на човек вариант е да се инвестират в акции. На БФБ? ... По скоро не. Намери си добър посредник и инвестирай на големите чуждестранни борси – Ню Йорк, Лондон, Франкфурт. Инвестирай за растеж и печалба, за да не може инфлацията да изяде парите. Купи с част от тях акции на компании, които плащат дивиденти, за да можеш да се наслаждаваш на живота, а с друга част купи акции с потенциал за растеж.

Ако успееш да постигнеш добър баланс на портфолиото си, то част от акциите ще увеличават цената си и така стойността на инвестицията ще расте. Инвестирай на борсите поне половината или дори малко повече от парите. Не слагай всички яйца в една кошница. Разпери ветрилото върху много сектори. Трябва да се поинтересуваш основно от секторите „енергетика“, „комунални услуги“, „технологии“, „здравеопазване“ и „развиващи се пазари“. Всички казват, че сега най-интересна е Азия, поогледай се – с толкова пари вече можеш да си го позволиш.

Бъди подготвен за „черни петъци“. Понякога борсите се сриват, а инвеститорите скачат от прозорците. Инвестирай солидна част от парите в държавни ценни книжа – американски, английски или немски, а друга част в злато. Когато акциите се сриват, ДЦК и златото се възприемат традиционно като убежище и цената им расте. Иначе в „мирно“ време държавните съкровищни бонове са синоним на нисък риск и ниска доходност.

Като стана дума за риск е хитро да инвестираш малка част от парите в начинания с висок риск и потенциал за висока доходност. Но не прекалявай, не повече от 7-8%.

Когато разпределиш парите по предложения класически, учебникарски начин, не забравяй, че трябва да следиш непрекъснато какво става с тях и съответно да реинвестираш.

При всички случаи, не се шашкай, мисли хладнокръвно и не пръскай пари за безсмислени неща като ултраскъпи автомобили /например за повече от 200 хиляди евро :-)/.

Можеш да се замислиш и за разумни инвестиции в недвижими имоти, но внимавай, защото имотите, които не се управляват добре се превръща лесно в пасив, който по-скоро гълта пари за поддръжка, охрана, управление и т.н. Не „затваряй“ прекалено много пари в бетон.

Иначе, колко точно са 7 милиона лева? Ако решиш да ги пръснеш, то какво може да се купи с тях? Ето ти няколко варианта, просто за идеята на позитивното мислене:

1. Остров в Средиземно море, Испания, заедно с имение. Стойност 3,5 милиона евро. На снимката горе.

2. Lamborghini Veneno Roadster, води се към момента вероятно за най-скъпата кола  на света. Продажната й цена е 4,5 милиона долара, което е около 6,75 милиона лева /груба сметка/. Но за сметка на това 750 к.с и ускорява до 100 км/ч за 2,9 секунди.

3. Моторна яхта Madness. Дължина 33,4 метра, за 8 пасажери плюс 5 екипаж. Цена 3,75 милиона евро.

Другото оставям на твоята фантазия, Cheers!

 

#джакпот #инвестиции #акции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници