До 30 години бебетата ще се раждат в машина

До 30 години бебетата ще се раждат в машина
A A+ A++ A

До 30 години вероятно бебетата ще се раждат от изкуствени утроби, извън човешкото тяло. Технологията, известна като ектогенеза, се разработва от 2001 г.

Извършени са експерименти с ембриони на мишки в матки, прикрепени, към машини "плацента". Според учените това може да намали броя на мъртвите раждания, тъй като ембрионите могат да се наблюдават отблизо. Критиците на идеята обаче твърдят, че по този начин ще се променят социалните роли в обществото. Според други така се нарушава връзката между майката и детето.

Ектогенеза се нарича развитието на организъм извън тялото и се използва за животни, както и за развитието на бактерии. Изкуствените утроби ще имат и изкуствена матка, която да доставя необходимите хранителни вещества и кислород на ембриона, а специална система ще отделя отпадъците. С цялата тази апаратура може да се следи сърдечният ритъм на детето, неговото тегло и развитие.

Този метод на раждане може да се използва при жени, които не могат да износят дете по естествен път, поради увреждания в матката, например. Технологията може да замени сурогатните майки и да се намали смъртността сред жените по време на бременност или при раждането.

#здраве #бременност #технология #утроба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"