Министерството на културата помага за съхраняването на Ларгото

Министерството на културата помага за съхраняването на Ларгото
Кметът на София Йорданка Фандъкова апелира в отворено писмо до служебния министър на културата за спешни мерки за аварийна консервация на археологическите находки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебният министър на културата Мартин Иванов и заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов направиха оглед на разкопките, разкрити при строителството на метрото под ЦУМ и Ларгото преди няколко години.

Кметът на София Йорданка Фандъкова апелира в отворено писмо до служебния министър на културата за спешни мерки за аварийна консервация на археологическите находки. Тя обяви, че много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима.

„Има конкурсна процедура по изграждане на Ларгото или по официално наименование Археологически комплекс „Сердика”. За съжаление, тази процедура в момента се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията”, каза пред журналисти служебният министър на културата Мартин Иванов.

Иванов обясни, че за момента няма никаква информация и право да пита кога ще се вземе решението, нито дали след това то няма да мине през съдебна процедура.

По думите му експертната комисия трябва да препоръча конкретните мерки за консервирането на археологическите обекти.

„Има различни предложения, различни гледни точки. Нека експертите се съберат и да предложат най-доброто. Ние ще бъдем първите, които с Йорданка Фандъкова ще го подкрепим”, заяви Иванов.

#министерство #култура #помага #Ларго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"