Прокуратурата все пак проверява цените на лекарствата

Прокуратурата все пак проверява цените на лекарствата
Преди две седмици Борис Велчев с неохота призна, че му се ще някой друг да реши проблема с цените на лекарствата, не прокуратурата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата проверява цените на лекарствата в България по сигнал на министъра на здравеопазването Стефан Константинов, съобщи главният прокурор Борис Велчев.

„Проверяваме дали има извършено престъпление от гледна точка на наказателното право, а не от гледна точка на лекарствената политика в България“, поясни Велчев, цитиран от БГНЕС.

Преди две седмици в разгара на скандала с т.нар. „здравен октопод“, той заяви, че му се иска някой друг да реши проблема с цените на лекарствата, не прокуратурата, защото държавното обвинение не разполагало с експерти в областта на лекарственото ценообразуване.

Здравният министър Стефан Константинов съобщи днес, че преди няколко дни е подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година.

Скандалът с цените на лекарствата избухна след разследване на ТВ7, според което българският производител „Софарма“ продава лекарствата си на Здравната каса в България на цени в пъти по-високи от тези в Сърбия и Турция.

След разследването беше уволнен заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаря за образуването на цените на лекарствата.

Цените на лекарствата обаче бяха и пореден епизод от медийната война между Делян Пеевски, собственик на ТВ7, и Огнян Донев, собственик на най-голямата българска фармацевтична компания „Софарма“, който през 2011 г. придоби всекидневниците „Труд“ и „24 часа“.

#здравен октопод #„Софарма“ #Делян Пеевски #Огнян Донев #НЗОК #Гергана Павлова #Борис Велчев #лекарства #Стефан Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници