Нисък риск за заразяване с ебола в България

Нисък риск за заразяване с ебола в България
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рискът от възникване на случаи на заразяване с вируса ебола в Европа, и в частност в нашата страна, може да се оцени като относително нисък. До този извод достигнаха експертите от всички ведомства, имащи отношение към въпросите на готовността на страната за посрещане на евентуален случай на Хеморагична треска Ебола и организацията на противоепидемичните мерки. Срещата се състоя в Министерство на здравеопазването.

Въпреки ниския риск, с оглед продължаването на разрастването на епидемията в засегнатите африкански страни бяха набелязани конкретни мерки за обмен на информация, координиране на действията в случай на пристигане на заболял по въздуха или през сухоземните и водни входни пунктове, както и при нелегално преминаване през „зелена граница“.

Експертите съобщиха, че допълнително ще бъдат подготвени инструктивни материали за служителите от гранична полиция и работещите в центровете за настаняване на бежанци, за медицински специалисти от лечебната мрежа, както и за някои организации, работещи с чужденци от Африканския континент. Ще бъде проведено и съвместно учение с разиграване на реална ситуация по установяване на пътник с повишена температура, пристигащ на летище София от африканска страна, засегната от заболяването, неговата изолация, транспорт, хоспитализация, диагностика и лечение, както и мерките спрямо контактните му лица в самолета и сред наземния персонал.

Епидемията от ебола до момента е взела 1229 жертви, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Само за три дни от болестта са починали 84 души, което представлява силно увеличение в броя на жертвите въпреки международната мобилизация срещу заразата.

#ебола #вирус #заразяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"