Използването на градския транспорт гарантира добро здраве

Използването на градския транспорт гарантира добро здраве
A A+ A++ A

Пътуването до работа с автобус, колело или пеша има връзка със здравословните килограми, затова политиката на градските власти трябва да се съсредоточи върху намаляване на употребата на колите, препоръчват учените.

Ефектът върху теглото на тялото е по-голям в сравнение с ефекта след диета или програмите с физически упражнения.

Учените са открили, че мъжете, които използват градския транспорт или отиват на работа пеша или с колело, имат индекс на телесната маса със средно един пункт по-ниско от тези, които използват автомобил. Този един пункт се равнява на около килограм и половина. При жените ефектът е малко по-слаб.

Според учените от Колеж по хигиена и тропическа медицина (Ishtm.ac.uk) и Юнивърсити колидж в Лондон (Ucl.ac.uk) резултатите показват, че ползите за здравето, когато се използва градският транспорт, са същите като ходенето пеш и карането на колело.

Изследването разглежда измерванията на индекса на телесната маса (ИТМ) и данните са телесните мазнини на 7534 мъже и жени. ИТМ представлява теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат. Средният ИТМ за мъжете е 28 пункта, а за жените – 27, което се смята за наднормено тегло.

Мъжете, които пътуват с обществения транспорт, с колело или вървят пеша, имат ИТМ с 1 пункт по-нисък от тези, които пътуват с частен автомобил. Разликата се равнява на около 3 кг за средностатистическия мъж.

Жените, които пътуват с обществения транспорт, с колело или вървят пеша, отбелязват 0,7 пункта спад на ИТМ в сравнение с дамите, които пътуват с автомобил. Разликата при тях се равнява на 2,5 кг за средностатистическата жена.

#здраве #градски транспорт #автомобил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"