Кабинетът поиска актуализация на бюджета

Кабинетът поиска актуализация на бюджета
„Трудно ще избягаме при тези условия от актуализация на бюджета“, подчерта министър Порожанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета, като ремонтът ще бъде предложен на следващото НС и правителство. Дефицитът в държавния бюджет е над 1 милиард лева. Това показва анализът за финансовото състояние на страната ни към края на месец юли, изготвен от служебния кабинет.

„Основните проблеми на държавните финанси на този етап са в планирането на приходите в бюджета за 2014 г., които няма да се изпълнят в рамките на приетия закон и в увеличените разходи за първите седем месеца на годината“, каза министърът на финансите Румен Порожанов на пресконференция след заседанието на МС.

Диспропорцията, която се отчита между планирането и изпълнението на приходите, директно влияе върху Консолидираната фискална програма (КФП), обясни министърът.

Дефицитът по КФП към края на юли е в размер на 1 147,2 млн. лв., формиран от дефицит по националния бюджет в размер на 647 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 499,7 млн. лева. За сравнение със същия период на 2013 г. дефицитът е бил 167 млн. лева.

По думите му основните проблеми са от планирането на приходите – заложени са 2 млрд. повече приходи по КФП, в това число 1,7 млрд. лв. данъчни приходи, от отчетените през 2013 година или с 11% повече от 2013 г. при макрорамка на икономически ръст от 1,8%.

Залагането на надценена приходна част предполага повече разходи – за първите 7 месеца на годината разходите са по-високи със 7,2% или 1,2 млрд. лв. спрямо същия период на миналата година. Министър Порожанов коментира, че е трябвало да се направи разумно изразходване на средствата, така че неизпълнението на приходите да бъде компенсирано с намаляване на разходи.

Друг проблем пред бюджета са невъзстановените средства по двете оперативни програми – ОПОС и ОПРР, които са основната причина за формирания дефицит по евросредствата, уточни министър Порожанов.

„Трудно ще избягаме при тези условия от актуализация на бюджета“, подчерта министър Порожанов.

Водят се разговори с министерствата и ведомствата, за да се установи къде са най-големите проблеми за финансиране при условията на 15% намаляване на разходите им – предвид отражението на направената актуализация на бюджета на НЗОК. Министър Порожанов предвижда около 15 септември да се направи анализ и след това да се изготви проект за изменение на ЗДБРБ, който да се представи на следващото НС и правителство.

#дупка #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »