Ботоксът полезен в борбата срещу рака?

Ботоксът полезен в борбата срещу рака?
A A+ A++ A

Инжекциите с ботокс за изглаждане на бръчките може би помагат в борбата срещу рака.

Изнервянето съдейства за развитието на рака на стомаха. Опитите с мишки показват, че употребата на токсичното вещество за убиване на нерви може да замрази развитието на тумори в стомаха и да ги направи по-уязвими на химиотерапията. Проучванията са в много ранен етап и не е ясно дали инжекциите с ботокс могат да помогнат за спасяването на човешки живот.

Обикновено ботоксът се използва в борбата срещу застаряването, а не срещу рака. Това вещество уврежда функцията на нервите да отпускат мускулите и дори бръчките.

Новите изследвания обаче показват, че нервите също така подхранват развитието на рак.

Учените от медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк (Columbia.edu) и от Норвежкия университет по наука и технологии (Ntnu.edu) изследвали ролята на блуждаещите нерви, които се движат от мозъка към храносмилателната система, в рака на стомаха. Отрязването на нерва или употребата на ботокс забавят растежа на туморите или ги кара да реагират по-лесно на химиотерапията.

Започнали са изследвания върху хора, претърпели операция за отстраняването на рак на стомаха. Провеждат се тестове с ботокс и върху рака на простата.

#Рака #рак #ботокс #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »