Марияна Кукушева: Не е ясна ползата от компенсациите на ЕК за българския износ на храни за Русия

Марияна Кукушева: Не е ясна ползата от компенсациите на ЕК за българския износ на храни за Русия
Марияна Кукушева
A A+ A++ A

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България – Марияна Кукушева в интервю за Novinite.com

Ако погледнем към последиците от забраната за внос на европейски храни в Русия и нейното отражение в България, наблюдава ли се вече някаква реакция сред производителите във Вашия бранш, а и на храни като цяло в страната?

Към момента няма нищо освежаващо, т.е. предложението на Европейската Комисия е просто една идея да се изкупи земеделската продукция под формата на плодове и зеленчуци от европейски доставчици и същата тази малотрайнапродукция да се раздаде на училища, социални домове и т.н. Както винаги една чудесна благотворителност, която е възможна, при всички случаи е проверена и е реализуема в Европа, но в България засега има абсолютно мълчание по този въпрос. Причините са няколко. Неяснотата идва от това, че българските доставчици по принцип не са обединени в сериозни браншови организации – нито в клъстери, нито в кооперации, което създава едно огромно неудобство. Разбира се, наложеният и утвърден модел на комуникации в Европа e невъзможен в България. Ние нямаме закон за браншовите организации, ние нямаме опит в кооперирането, нямаме партньорство и доверие помежду си. Съществува и друга спънка. Знаете, че Европа отдавна е въвела освобождаване на ДДС на дарените храни. В България дори тази мярка не е възможна досега, не е въвеждана. Всичко това е част от реалните административни пречки да се тръгне към изпълнение на една подобна инициатива. До момента българските доставчици все още търсят алтернативни възможни варианти, естествено през съседни нам държави, нечленове на Европейския съюз, за реална реализация на тяхната продукция.

А получават ли производителите някаква помощ от правителството в момента или поне адекватна реакция, която да дава знак за бъдеща подкрепа?

В момента няма точни индикации за възможна финансова помощ, защото вътрешната компенсация от страна на България и българския бюджет не е възможна по обясними причини. Ние нямаме и предвидени такива компенсационни механизми - нито в държавния бюджет, нито в програмата за развитие на селските райони, нито в общата селскостопанска политика. Притеснително е, че ги нямаме предвидени не само сега, а ги няма и в следващия програмен период, но това е друга тема. Освен това точната мерна единица, по която ще бъдат компенсирани европейските доставчици, между които сме и ние, е неясна, непопулярна и незичистена.

С други думи – засега не е ясен делът, който ще получи България от европейските компенсации?

Абсолютно сте прав с въпроса си. Първо, делът на България все още не е изчислен. Той е имагинерен и е на база статистически данни от 2013 година. Второ, няма такова административно звено, което да обработва и да изисква представяне на нереализираните договори. И трето, към момента ние отново сме в състояние на изключен шалтер. Отново не знаем какво да правим. Разбира се, тук е мястото да добавя, че не става дума за определени фирми. Коментарът на ембаргото касае едни дългосрочни партньорско-търговско-политически взаимоотношения, които трябва да имат стратегия да се развиват, как да се преодоляват пречките ит.н. Както го правят държавите, които имат истинска пазарна икономика. Въпросът с косвения оттенък на нереализирания износ към Русия от страна на европейските доставчици, различни от българските, който касае влизането в България на европейски стоки на дъмпингови цени, вече се реализира. И той се реализира основно през големите хипермаркети. И трябва да кажа, че дъмпинговите цени не са непазарни цени, те са дъмпингови спрямо себестойността на продукцията, която се произвежда в България.

Ако говорим за възможни реакции на контрасанкциите на Русия и сценарий, при който те се задържат по-дълго от една година, според Вас кои са възможните варианти за алтернативни маршрути за износ?

Естествено, че няма точно определени канали, защото все пак бизнесът е свободен да избира и да реазилиза най-добрите за него решения. Но моето мнение е, че най-възможна е реализацията на българската продукция през държави, съседни на България през държави нечленки на ЕС. В случая визирам Сърбия, Македония и Турция.

А очаквате ли поскъпване на храните при по-дълготрайни санкции?

В този момент - не. Не виждам и защо, по-скоро предлагането ще бъде увеличено. С оглед на това потребителите ще купуват на атрактивно ниски цени земеделска продукция, а защо не и преработена такава. Но косвеният оттенък ще бъде усетен още през следващия месец и той ще бъде в няколко направления. Първо - в съкращаване на работни места. Второ - в намаляване вноските към държавния бюджет. Трето - в увеличена фирмена задлъжнялост.

А как ще се отрази забраната на инвестиционния климат?

Инвестиционният климат в производството и преработването на земеделска продуцкия в България не е с висок индекс на доверие. Защото в България отдавна няма предсказуемост, визия и стратегия за развитие на преработвателната промишленост в България. С оглед на това към момента нещо по-специфично няма как да се очаква. 

Споменахте търговските вериги, а преди няколко месеца казахте, че правителството на Пламен Орешарски е единственото, което е започнало да води адекватна и последователна политика за балансирани отношениямежду дребните производители и търговските вериги. Очаквате ли някакво раздвижване при служебното правителство, или такова може да дойде чак наесен?

Изразеното от мен мнение беше по повод защита на българското производство, една държавническа политика, характерна за всяка една страна членка на ЕС. Наистина, по време на правителството на Пламен Орешарски, вие знаете, бяха направени промени в Закона за защита на конкуренцията. Така или иначе на приетия законопроект беше наложено вето на президента с определени мотиви. На второ четене в икономическа комисия бяха разгледани мотивите за наложеното президентско вето и бе постигнато партньорско съгласие с екипа, изпратен от търг вериги. Истината е, че оттам нататък нямаше кворум в Народното събрание и този законопроект остана да чака следващия парламент. Темата „в защита на българското производство и на малкия и среден бизнес на България” е жизненоважна за развитие на икономиката на на държавата. Това не е политическа тема, това е темата на века, защото няма как да си равнопоставен член на който и да било съюз, включително на Европейския съюз, и да нямаш развиваща се, модерна, конкурентоспособна икономика. А самата икономика няма как да бъде развита, ако няма покачване на вътрешното потребление и покачване стандарта на живот на потребителите. А самите потребители са изключително зависими от вътрешното производство на всяка една промишленост и всеки един сектор на съответната държава. С оглед на това очакваме, че важността на темата "В защита на българското" ще бъде актуална за следващия парламент.

#Марияна Кукушева #контрасанкции #компенсации #бизнес #зърнопроизводители #Русия #Брюксел #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »