Украинският посланик: Без волята на Русия, няма да има мир в Украйна

Украинският посланик: Без волята на Русия, няма да има мир в Украйна
Микола Балтажи Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският посланик у нас Микола Балтажи смята, че без политическата воля на Русия не може да се стигне до урегулиране на конфликта в Източна Украйна.

“Там се води всъщност една хибридна война, война без правила. Русия, за голямо съжаление, след свалянето на пътническия самолет на малайзийските авиолинии и след въвеждането на икономическите санкции, продължава да се намесва. Продължава да праща танкове, БТР-и, модерни ракетни системи, финансира сепаратистите. Още повече, че вчера бяха завзети два руски БТР-а с редовни войници на руската армия. Продължават да стрелят с ракетни комплекси по територията на Украйна, по позициите на украинските войски и всичко това се отрича”, коментира Балтажи пред БНР.

За първи път от началото на кризата в Украйна, в Киев пристига германският канцлер Ангела Меркел. Украинският посланик възлага големи надежди на тази среща.

“Познавам германската дипломация. Когато има визита на канцлера на Германия, това винаги е свързано с нещо ново, с ново съдържание. Това е важно за Германия, но ние трябва да мислим за интересите на Украйна, за мира./…/ Ние разглеждаме посещението на Ангела Меркел в контекста на реализирането на мирния план на президента Петро Порошенко. Тази среща, както и другите, които предстоят, ще станат своеобразна пътна карта по пътя към мира”, заяви дипломатът.

След два дни Украйна отбелязва националния си празник - Денят на независимостта. Балтажи коментира, че при обявяването на независимостта на страната надеждите са били големи.

“През 1991 година, когато обявихме независимостта на Украйна, имахме илюзията, че щом се откъснем от Съветския съюз, ще има процъфтяване, но това не стана. Нямаше ясни и последователни реформи, загубихме време, изостанахме. /…/ За разлика от 1991 година днес украинците с кръв се борят за свободата, териториалната цялост на страната и независимостта си”, каза още посланикът.

#Русия #Украйна #Микола Балтажи #Балтажи #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"