Вадят от интензивното обвинена за ръководител на имотна банда от Варна

Вадят от интензивното обвинена за ръководител на имотна банда от Варна
A A+ A++ A

Веселина Спасова, обвинена за шеф на престъпна група за имотни измами, е извeдeна от интензивното отделение, за да се яви в съда. В интензивното тя се лекувала от епилепсия, каза адвокатът й Илия Златев.

Спасова беше задържана при спецакция заедно с кмета на варненския район "Младост" Христо Христов и още трима и обвинени за участие в организирана престъпна група с цел имотни измами.

Специализираният съд трябва да прецени дали Спасова ще остане постоянно в ареста, както иска прокуратурата или ще излезе от него с по-лека мярка за неотклонение. Тя е обвинена, че е ръководила групата за имотни измами.

Защитникът на Спасова поиска отвод на съда с мотива, че е предубеден

Преди заседанието по делото, той разказа, че тя вчера е била задържана в следствения арест, без да има постановено задържане. След като съдът не си направи отвод, той поиска да бъдат назначение две експертизи.

Едната е съдебно-психиатрична, а другата съдебно-медицинска. Първата да каже доколко здравословното й състояние позволява да участва адекватно в производството. Втората да бъде с участието на невролог. Тя пък да каже може ли да се прекъсва лечението й от епилепсия, а освен това ако трябва да се провежда такова лечение, то може ли да се прави в арест или затвор.

Днес стана ясно, че в материалите по делото има данни, че при едни от изследванията на жената в кръвта й не бил намерен наркотик, но имало слаби белези в урината. Последните проби обаче според защитника й показват, че няма такива нито в кръвта, нито в урината. Всъщност защитникът й поиска експертите да кажат

има ли връзка между употребата на наркотици и епилепсията

От прокуратурата казаха, че към момента няма съмнения за вменяемостта на жената и поискаха експертизите да се отхвърлят. Обвинението каза, че се правят опити Спасова да се ползва с определени привилегии, а освен всичко друго състоянието й се повлиява от медикаменти.

Съдът отхвърли исканията за експертизи и решава дали да остави Спасова постоянно в ареста или не.

Вчера Апелативният специализиран наказателен съд потвърди паричната гаранция от 3000 лева, срещу която Специализираният съд реши да пусне на свобода кмета на варненския район "Младост" Христо Христов. Съдът измени и мярката на Дияна Александрова от "задържане под стража" в "домашен арест".

Участниците в престъпната група бяха задържани на 13 август при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, а на 14 август прокуратурата повдигна обвинения на Веселина Спасова, в качеството й ръководител на групата, и на участниците Христо Христов, Марин Петров, Борислав Команчев и Диана Александрова.

Според събраните доказателства групата е действала от началото на 2010 г. Занимавала се е с незаконно придобиване и търговия с недвижими имоти. При извършените претърсвания в офиси и адреси на участниците бяха иззети множество документи, свързани с престъпната дейност на групата. Иззето бе незаконно оръжие, както и колекция от монети с културно-историческа стойност. 

#Варна #имотни измами #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »