Кабинетът се смили - дава пари за Шипка

Кабинетът се смили - дава пари за Шипка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебното правителство ще направи всичко необходимо да осигури финансови средства за обезпечаване на дейностите по организирането на Националните чествания за отбелязването на 137-годишнината от Шипченските боеве.

Кулминацията на честванията на епопеята, която за поредна година ще бъде под егидата на държавния глава Росен Плевнелиев на 23 август, е повод за много българи да се обединят около родолюбива кауза и да си припомнят, че предшествениците ни, единни и самоотвержени, са заслужили свободата на България.

Националните чествания на Шипченска епопея, които съвпадат с 80-годишнината от създаването на Паметника на свободата на връх Шипка, пораждат чувства на патриотизъм и родолюбие, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

От служебния кабинет припомнят, че със свое решение от 20 август правителството вече осигури охраната на музея "Шипка-Бузлуджа", която ще бъде осъществявана за сметка на МВР.

Историята:

Правителството отказа финансиране на националните чествания на Шипка на 23 август, алармира вчера областният управител на Габрово Николай Григоров. Той уточни, че става въпрос за 10 000 лева за участието на Националната гвардейска част. Според него отказът дошъл от служебното правителство на Близнашки.

От Министерския съвет казаха, че искане за отпускането на 20 000 лв. за честванията е регистрирано на 30 юли, когато на власт още бе кабинетът "Орешарски". В същия ден министрите го разгледали, но не отпуснали средства, тъй като не били предвидени, и трябвало да се преструктурира централният бюджет. Така, поради липса на време, не успели да отпуснат парите. Министърът на културата Мартин Иванов заяви, че служебното правителство не е запознато с проблема. "Съвсем наскоро се срещнах с областния управител и пред мен той не е споменавал, че има такъв казус", обясни той.

#Шипка #тържества #Кабинет #Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"