Десетки хиляди без работа заради осигурителните прагове

Десетки хиляди без работа заради осигурителните прагове
A A+ A++ A

Десетки хиляди българи са останали без работа през миналата година, защото бизнесът не е имал възможност да плаща осигуровки. Това е мнението на работодателите.
 
Според анализ на Социалното министерство, цитиран от Нова тв, по-малко от половината от бизнеса е против минималния осигурителен доход.

Според работодателите никъде в Европа няма такова нещо като минимални осигурителни доходи. 44% от тях смятат тези прагове за безсмислени. 17% са на мнение, че заради по-високите осигуровки се налага дори да съкращават служители.

По изчисления на Българската стопанска камара заради последното увеличение на минималните прагове за осигуряване не са наети на работа 40 000 души.

Не само бизнесът, но и Еврокомисията се е противопоставяла на определянето на минимални прагове. Според анализа, поръчан от Социалното министерство, в тях има смисъл, но трябва да се мисли и по региони. Най-негативни са оценките за тях от 9 региона, основно в Северна България. Това са Видин, Монтана, Габрово, Велико Търново, Добрич, Силистра, Перник и Хасково.

Последното увеличение на праговете е вкарало в хазната 28 млн. лева, а на осигурителната система й трябват милиарди. От БСК смятат, че осигуровките на ненаетите 30 - 40 хил. души са щели да надхвърлят тези 28 млн.

Според анкетираните служители - повечето въобще не знаят, какво е минимален осигурителен доход. От друга страна са готови да работят на минимална заплата, само и само да запазят работата си.

Само заради това, че държавата вдига административно минималната заплата и минималните осигуровки, 16% от работодателите избират да работят, без да плащат данъци. Същото важи и за 13% от работниците. Това на пръв поглед може и да повишава доходите на тези служители, но те реално губят. Разбират го в момента, в който се разболеят, или установят, че пенсията им ще бъде жълти стотинки.

И накрая един парадокс - напоследък работещите в сферата на сивата икономика намаляват значително. Причината е, че безработицата удря не само онези които редовно си плащат данъци и осигуровки, но и онези, които ги спестяват.

Източник: Нова тв

#работодатели #осигурителни прагове #Българската стопанска камара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници