Как да избегнем хранителните натравяния през лятото?

Как да избегнем хранителните натравяния през лятото?
Сядайте в заведения, където има голям поток от хора, снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

През лятото и топлите дни са най-големи рисковете от хранителни натравяния. Това се дължи на множеството бактерии, които се размножават в околната среда и в храните, които консумираме. 

Макар че по това време наблягаме основно на здравословни продукти, те могат да всеят хаос в тялото ни, ако се съхраняват неправилно.Важно е да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че храните остават  пресни, колкото е възможно по-дълго и запазват вредните бактерии извън частта, която консумираме.

Доктор Гуен Хуланд, специалист по безопасност на храните, казва че бактериите се размножават по-бързо през летните месеци, когато по-високите температури създават идеална почва за развитие на микробите. Повечето хора се хранят в ресторанти, готвят навън, на къмпинг или на барбекю където контролът е много по-слаб.

Ето и няколко съвета от Footpanda за това как да съхраним храната правилно:

1. Избягвайте да купувате нарязани плодове.

Много магазини предлагат диня или пъпеш, които са отрязани на половина. Поради меката си кора, пъпешите крият бактерии, които при рязане на плода падат в месестата част, която поглъщаме. Продавачите не измиват плодовете, докато вие ще направите това у дома.

2. Съхранявайте плодовете и зеленчуците в хладилник.

Никога не замразявайте отново, веднъж размразени храни.

3. Избягвайте да държите храна в пластмасови кутии

или покрити с фолио. Това е микробиологично бедствие, което кара бактериите да нарастват, поради парниковия ефект, които се получава при този вид съхранение.

Най-безопасният начин е да използвате стъклени съдове.

4. Накисвайте плодовете и зеленчуците във вода

поне за 1 час. По този начин ще премахнете част от нитратите.

Същото важи и за месото и рибните деликатеси, които съдържат различни видове отровни химикали, за да се запазят по-дълго време пресни.

5. Внимавайте с консумацията на яйца през летните месеци

Опасността от салмонела е голяма при неправилна кулинарна обработка на хранителните продукти от животински произход – месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Бактерията е изключително устойчива и се развива бързо.

6. През летните месеци, прекарваме време на вън и посещенията ни по ресторанти се увеличава. Винаги

сядайте в заведения, където има голям поток от хора

Това гарантира, че няма застояли продукти.

Това са част от превенциите, които може да направите, за да се предпазите от хранителни заболявания и да си изкарате едно хубаво лято.

Внимавате и при избора на готова храна за дома. Поръчвайте от ресторанти с добри отзиви и позната за вас кухня.

#здраве #храни #лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"