Задържаха шестима, отпечатали 10 000 сирийски паспорта менте (обновена)

Задържаха шестима, отпечатали 10 000 сирийски паспорта менте (обновена)
A A+ A++ A

Петима мъже и една жена са задържани в Пловдив след акция в две печатници, предаде БГНЕС. С операцията на 23 август  е пресечен канал за изготвяне на фалшиви сирийски паспорти както и много други документи, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Иззети са заготовки за над 10 000 сирийски паспорта. Организатор на поръчката е български гражданин, възнамерявал да ги изнесе в Турция.

Цената за всички е 10 000 долара. Организаторът е роден през 1974 г., живее в село до Пловдив и е бил осъждан за изготвяне на неистински парични знаци.

Качеството на паспортите е отлично, твърдят техническите експерти на полицията. Няма нито един паспорт, който да е пласиран, уверяват от полицията.

Печатница "Кристал" и рекламно студио "Вега дизайн" ООД в Пловдив са на мушката на МВР за разбития канал, който застрашава националната сигурност на България, пише "24 часа".

А.Щ. е шефът на едната легална пловдивската печатница „Кристал”, арестуван заедно с печатаря си Ц.Б. При тях са намерени фалшивите паспорти, в момент на печатане. Х.Л. е собственикът на втората печатница, също е закопчан. Въпреки че се слави като голям професионалист в бранша, той е нямал качествена техника за фалшивите документи, затова се е занимавал със заготовките. В неговите помещения са намерени заготовки за сините сирийски паспорти, печати да държавни учреждения и университети.

Арестувана е и майката на Х.Л. Тя също е с обвинение, помагала е в завършителната работа при готовите вече паспорти. Г.И. от село близко до Пловдив село, на 37 години, е главният поръчител, той е трябвало да изнесе паспортите в Турция и да ги достави на англичани, афганистанци, йорданци. С тях чужденците са щели да влязат като емигранти у нас. Засега се знае, че поръчката е за 50 хиляди долара. Има данни за хора от терористични групировки.

Рекламно студио „Вега дизайн” ООД със собственик Атанас Баков и съпругата му Екатерина Бакова също е на мушката на ченгетата. При тях не са открити печатни машини и такива уличаващи доказателства за сините паспорти. И там е имало арести, по-късно Баков е освободен и не е с повдигнато обвинение. Има обаче съпричастност към други престъпления, които в момента се разследват, информира "Блиц".

#паспорти #сирийски #МВР #акция #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"