Бактерии пазят от хранителни алергии и формират вкуса ни

Бактерии пазят от хранителни алергии и формират вкуса ни
Бактерията Clostridium
A A+ A++ A

Някои бактерии от чревната флора защитават организма на човек от хранителни алергии. А това откритие може да доведе до

нови методи за пробиотично лечение

Хранителните алергии, чиито причинители остават неизвестни, понякога могат да бъдат дори смъртоносни, ако имунната система на човек реагира прекалено бурно. Учените са открили, че бактериите clostridium, срещащи се в чревната флора, защитават срещу алергия от фъстъци, която е много разпрастранена и протича много бурно понякога.

За целта те са модифицирали генно мишки, така че да ги направят алергични към фъстъци и след това са ги третирали с тази бактерия.

Оказва се, че бактериите clostridiа блокират влизането на алергените в кръвта и така минимизират излагането на организма на тяхното действие. Затова има надежда за по-ефективно прилагане на пробиотични терапии.

Бактериите в стомашно-чревния тракт на човека формират вкусовете му

Това пък установи екип изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско и от университетите в щатите Аризона и Ню Мексико. За тяхното проучване разказва списание "Байоесейс" (BioEssays).

Учените стигнали до извода, че микробите в червата, не просто изпълняват пасивна функция, спомагайки за усвояване на храните, но и влияят върху предпочитанията към храните и така принуждават човек да консумира определени продукти.

Бактериите се различават по типа хранителни вещества, от които се нуждаят.

За оцеляването на едни са необходими мазнини, а на други – захар

Лабораторните проучвания показали също, че бактериалните клетки "си съперничат" за храни и място в стомашно-чревния тракт. Те влияят върху избора на продукти, изпращайки сигнални молекули в тракта, който е свързан чрез блуждаеш нерв с основата на мозъка.

Чрез имунната, ендокринната и нервната системи тези молекули въздействат върху физиологическите и поведенческите реакции на човека. Микробите променят нервните сигнали, преминаващи по блуждаещия нерв и въздействат върху дейността на вкусовите рецептори. Те също така произвеждат токсини, които влошават самочувствието, или пък химически "стимулатори", от които човек се чувства добре.

Опитите показали, че някои видове бактерии могат да повишат тревожността, докато

използването на пробиотика с лактобактерията Casei повишава настроението

дори сред онези, които са в най-потиснато състояние.

Според учените бактериите са манипулатор, но човек може и да им въздейства чрез промяна на диетата. Чрез биологично активни съставки може да се постигне оптимален баланс между бактериите, което е не е маловажно в борбата със затлъстяването.

В перспектива изследването на учените от трите университета може да стане част от проучване за раковите заболявания. Някои от бактериите в човешкия организъм причиняват рак на стомаха и други видове ракови заболявания.

#вкус #бактерии #здраве #рак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници