Не е договорен конкретен план за спиране на огъня в Украйна

Не е договорен конкретен план за спиране на огъня в Украйна
Президентите Владимир Путин и Петро Порошенко се ръкуват на международен форум, посветен на кризата в Украйна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Срещата между президентите на Украйна и Русия завърши без конкретни резултати. Не е договорен конкретен план за спиране на огъня в Донецк и Луганск. 

„Кризата в Украйна не може да бъде разрешена по силов път”. Това заяви руският президент на срещата на лидерите на Митническия съюз, Украйна и представители на Европейския съюз в беларуската столица Минск, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин обяви, че е готов да обмени мнения по създалото се в Украйна „остро кризисно положение”, но не мисли, че то може да се разреши чрез по-нататъшно изостряне на силовия сценарий, без да се отчитат насъщните интереси на югоизточните райони на страната, без мирен диалог с техните представители.

Владимир Путин и Петро Порошенко си стиснаха ръцете на старта на преговорите в Минск. Путин призова украинския си колега да не ескалира офанзивата срещу проруски настроените опълченци.

Първата среща между двамата лидери е продължила около два часа. Порошенко определи разговорите като "трудни и сложни". Постигнато е съгласие по въпроса за оказване на хуманитарна помощ на населението в източната част на Украйна. Ще започнат и консултации във връзка със затворените граници.

„Целта на пребиваването ми в Минск е да бъде спряно кръвопролитието и да започне процес за търсене на политически компромис. Интересите на Донбас трябва и ще бъдат отчетени”, заяви украинският президент Петро Порошенко. Той допълни, че мирният му план за разрешаване на кризата в Украйна остава актуален.

„Споразумението за асоцииране с ЕС по никакъв начин не може да навреди на нашите традиционни партньори – страните от Митническия съюз”, заяви Порошенко, като призова за създаването на мониторингова група, която да наблюдава за възможните щети.

Руският президент е заплашил Украйна с ответни икономически мерки заради подписването на търговското споразумение с Европейския съюз.

Путин и Порошенко са се договорили за скорошно подновяване в Минск на работата на Контактната група за урегулиране на кризата в Украйна.

Руският президент обаче е посочил, че двамата не са обсъждали детайлно условията за прекратяване на огъня. „Не можем да говорим за каквито и да било условия за прекратяване на огъня, за възможни договорености между Киев, Донецк и Луганск - това не е наша работа, а работа на самата Украйна”, посочи Путин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна, че разговорите в Минск са били трудни, защото позициите на страните в кризата се различават, понякога фундаментално.

 

 

#криза #Украйна #разреши #път #Владимир Путин #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"