НАТО разполага бази в Източна Европа

НАТО разполага бази в Източна Европа
Расмусен обяви, че ще се предприемат мерки за подобряване на сигурността на Украйна, модернизацията на въоръжените й сили и съдействие на страната за противопоставянето й срещу Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО ще обсъди разполагането на нови бази на Алианса в Източна Европа на срещата на върха през септември. Това обяви в сряда генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за вестник "Гардиън".

По думите му това е план за действие, целящ възможност за бързо реагиране в тази "съвършено нова среда за сигурност в Европа".

НАТО за пръв път смята да изгради бази, на които за броени часове да разположи свои части за бързо реагиране като ответна мярка на евентуална руска военна заплаха.

Целта е да се ограничи възможността президентът Владимир Путин да предизвика проблеми в бившите съветски републики.

САЩ и Великобритания подкрепят идеята, Франция, Италия и Испания са "против". Германия се колебае за подобен ход засега, защото той със сигурност ще предизвика остра реакция от Москва.

По думите на Расмусен в бъдеще ще видим по-ярко присъствие на НАТО на изток. Необходимо е и разполагането на съответната инфраструктура в приемащите държави - въоръжение, оборудване, както и подготовка на инфраструктурата - бази, щабове.

Полша и Балтийските държави вече са поискали по-засилено присъствие на военната организация в Източна Европа.

"Идеята е, че всеки потенциален агресор ще знае, че ако атакува член на НАТО, ще попадне не само на местната армия, но е на войски на алианса", категоричен е генералният секретар.

Расмусен обяви, че ще се предприемат мерки за подобряване на сигурността на Украйна, модернизацията на въоръжените й сили и съдействие на страната за противопоставянето й срещу Русия.

Среща на върха на НАТО ще се проведе в Уелс на 4 и 5 септември. Основните теми, които са обявени са ситуацията в Афганистан, кризата в Украйна и ролята на Алианса в "непредсказуемия свят.

#НАТО #иска #свои #бази #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »