Отиде си Валери Петров

Отиде си Валери Петров
Петров беше в кома няколко дни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров.

Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт. Петров беше в кома няколко дни.

Валери Петров е академик на БАН от 2003 г., вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради Пет приказки, номиниран е за Нобелова награда.

Валери Петров превежда от английски, немски, руски, италиански и испански, най-известен е обаче с преводите си на произведенията на Шекспир.

Роден е с името Валери Нисим Меворах, а Валери Петров е неговият псевдоним.

На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка — поемата „Птици към север“, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем“, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север“ с псевдоним Асен Раковски. 

През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет, като известно време работи като лекар, през есента и зимата на 1944 г. работи в Радио „София“, после участва във втората фаза на войната срещу Нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник „Фронтовак“.

Той е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник „Стършел“ (1945 — 1962). 

Автор е на сценарии на игралните филми „Точка първа“ (1956), „На малкия остров“ (1958), „Първи урок“ (1960), „Слънцето и сянката“ (1962), „Васката“ (1965), „Рицар без броня“ (1966), „Един снимачен ден“ (1969), „Откъде се знаем?“ (1975), „С любов и нежност“ (1978), „Йо-хо-хо“ (1981) и др.

Валери Петров
Тавански спомен

С есента и дните станаха студени,

а балтонът беше горе на тавана,

в дъното на стария лелин гардероб.

Бяха му ръкавите късичко скроени

и като го сложих, недобре ми стана,

та нарочно бръкнах в десния му джоб.

 

Бръкнах и извадих: снимка развалена

(двама млади влюбени на два стари стола,

кавалерът аз бях, в същия балтон),

после два бонбона в книжчица зелена,

два билета филмови, стари, без контрола,

и едно шишенце със одеколон.

 

„Тез билети — казах си — са от кино «Глория»,

прости са бонбоните, смешен е портрета

и шишето пълно е с разводнен парфюм.“

Казах, но си спомних ланшната история

влезе нещо тъжно тука, във сърцето,

име едно нежно дойде ми наум

 

и видях я, същата, в розово облечена,

същата усмивка и ръката същата,

и от ваксинацията малката следа.

„Панта рей! — помислих си. — Всичко е далече!

Миналите мигове вече се не връщат,

както се не връща речната вода.“

 

Но все пак останах в здрача на тавана.

В здрача на тавана, във балтона смешен,

любовта преминала си припомних аз.

В тъмното парфюмът нежно ме обхвана,

сладък бе бонбонът, снимката шумеше

и отнейде, та-та-ра, чуваше се джаз.

.....

Цялата поема

 

Големият български поет бе приет във ВМА-София на 22 август след прекаран инсулт и беше в кома няколко дни. Лекарите се грижеха денонощно за него в интензивното отделение.

Валери Петров винаги е бил не само талантлив творец, но и забележителен гражданин. Автор на прекрасни стихотворения, сценарист на едни от на-забележителните български филми. Човекът, заради когото много деца искаха да станат пирати след "Йо-хо-хо". Рицар без броня, а със силата на словото.

Валери Петров е цяла вселена, цяла епоха в българската литература, той е в класическите страници на нашата литература, този мъничък човек беше един Давид на любовта, на храбростта на духа каза публицистът и писател Иван Гранитски. "Валери Петров е едно великолепно сияние, едно богатство на България, много го обичах, много ми е скъп, скъп е на всички ни", заяви актрисата Татяна Лолова. Всички актьори, които са се докоснали до него безкрайно го обичат, както и цялата публика, която е присъствала на това, което е създавал. Той беше едно дребно същество с огромно сияние и огромно влияние", каза тя.

Валери Петров беше изключителен мъдрец. Младите трябва да се учат от него, да четат Валери Петров, да знаят кой е той, това е много важно, заяви след тъжната вест за кончината на големия поет акад. Валери Петров актьорът Илия Добрев.

Невероятният талант на Валери Петров и неговия човешки дар десетилетия поливаха духовното пространство на България, написаха днес от Съюза на българските филмови дейци и добавиха: "Дълбок поклон пред Човека на Духа, на Мъдростта, на Благородството, на чистата Нравственост, отстояващ високи хуманни идеали. Дълбок поклон пред Твореца, който до последния миг на своя живот бе светлата Съвест на българската Поезия, на българското Киноизкуство, на българската Култура".

Еврейската общност също скърби днес за големия хуманист, родолюбец и борец срещу омразата и несправедливостта. "Валери Петров ни завеща мъдрост, оптимизъм и в най-трудните моменти, вяра в доброто  и респект и възхищение от  красотата на малките неща в живота. Ще ни липсваш и ще те помним, скъпи Валери!, заявиха от Организацията на евреите в България "Шалом", Регионалната организация на евреите  "Шалом" – София, Централният израелтянски духовен съвет, Сдружението "Джойнт" – България и Фондацията "Роналд С. Лаудер" – България.

"Истински талант, духовен водач и творец с неизчерпаема енергия, Валери Петров вдъхновяваше всички нас с лирична и сатирична поезия, с блестящи преводи и драматургични творби. Той беше не само гражданин на Европа, за какъвто го посочиха единодушно през 2013 г., но и гражданин на света, заслужил признанието и почитта на хората", се казва в писмото на държавния глава Росен Плевнелиев до семейството и близките на Валери Петров.

Българската и световна култура претърпя тежка загуба, защото Валери Петров беше автор от световна величина, написа премиерът проф. Георги Близнашки в съболезнователното си писмо до семейството и близките на академик Валери Петров и добави: "Нека в този тъжен момент му обещаем, че ще преодолеем трудностите, както той ни завеща, че няма да предадем неговата надежда и оптимизъм и ще запазим духовността си".

"Той не можеше да си представи, "че човек може да създава красота, без да буди добро". И не спираше да твори с онзи весел скепсис към живота, в който "двете начала – Красивото и Доброто, вървят ръка за ръка", както и с прозренията, присъщи само на най-извисените личности". Това казва министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова, която изпрати съболезнователна телеграма до семейството на акад. Валери Петров.

"България осиротя! Отиде си един от най-светлите духовни бащи на нацията. Отиде си Валери Петров. Сам деликатен и крехък, с исполинска сила той ни даряваше с надежда и оптимизъм, зареждаше ни с вяра, успокояваше болките ни с мъдростта си, лекуваше душите ни с безпределната сила на своето слово", написа председателят на БСП и доскорошен председател на Народното събрание Михаил Миков в съболезнователното си писмо до близките на Валери Петров.

"Никога не поиска нищо за себе си. А ни даде всичко - приятелство, любов, грижа, достолепие, ирония, доброта, мъдрост. И поезия. Поезия в стих, във филм, в превод. И никаква суета, никаква поза, никаква корист". Това казва президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод кончината на големия български писател и поет. Станишев изпрати съболезнователно писмо до неговите близки и семейството му, в което се казва:

"Днес не е ден за скръб. Днес е ден за благодарност за това, че Валери раздели своя живот с нашия. Времето бърза, воюва, създава, убива. А вечността чака и наблюдава. И си харесва някого. Вечността си взе Палечко. Валери не си отива. Той остава. Валери не отива в някакъв по-добър свят, както казваме обикновено, за да се утешаваме. Защото по-добрият свят е самият Валери".

Вaлери Петров. Това сякаш казва всичко. За него "Точка първа" бе българското слово и България. И ще остане неговият завет към обществото ни: То трябва да бъде не само по-социално, но съвсем друго, ново, по-човечно и достойно за Човека...Поклон!Това написа в официалния си профил във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски за големия поет Валери Петров.

На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка — поемата "Птици към север", стихове печата през 1936 г. в сп. "Ученически подем", а през 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север" с псевдоним Асен Раковски. През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет, като известно време работи като лекар. Той бе и народен представител в Седмото ВНС (1990-1991г), но веднага след избора му, подава оставка и не встъпва в длъжността на депутат.

Има много награди и признания: През 2004 година получава Национална награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детското книгоиздаване, а година по-късно Голяма награда за литература на Софийския университет (2005). На 19 юни 2006 г., на 86-годишна възраст получава от Министерство на културата наградата "Христо Г. Данов" за цялостен творчески принос и става Доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии. На 6 ноември 2007 г. година Валери Петров е удостоен с престижната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски". През 2011 г. е удостоен с почетен знак "Марин Дринов" на БАН , а през 2013 г. получава наградата за европейски гражданин на Европейския парламент - за принос към българската култура и разбирателството между нациите.

Поклонението на големия поет и драматург Валери Петров ще е в петък, 29 август, в 11.00 часа в Народния театър "Иван Вазов". Поклон пред светлата му памет!

 

 

#почина #български #поет #Валери Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"