ДАНС пресече трафик на антики и оръжия към Европа

ДАНС пресече трафик на антики и оръжия към Европа
При съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност" под ръководството на прокуратурата е пресечен международен трафик на антики от България. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

При съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност" под ръководството на прокуратурата е пресечен международен трафик на антики от България към страни от Западна Европа, САЩ и Русия, включително и на такива, които са били част от музейни фондове, съобщиха от ДАНС.

Спецакцията е проведена на 21 август. При извършените процесуално-следствени действия на 7 адреса в градовете Велико Търново и Шумен са намерени и иззети над 130 броя старинни оръжия, които притежават белезите на движими културни ценности; незаконно притежавани муниции за съвременни оръжия; бойни нарезни карабини; пистолети от Втората световна война в много добро състояние; както и тежка картечница с муниции за нея.

Открити и иззети са и една златна и над 100 сребърни и бронзови антични и средновековни монети. Повечето от монетите са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието. Иззети са още фибули, коланни апликации, бронзов печат, древен медицински инструмент, както и множество предмети от епохата на Възраждането, сред които ръкописна книга, сребърни гривни, уникален според експертите османски ятаган с дръжка от слонова кост и други.

Върху част от иззетите предмети, представляващи движими културни ценности, са открити инвентарни номера. Предстои разследването да установи точния им произход.

#ДАНС #антики #картечница #война #произход #карабини #Европа #САЩ #Русия #Велико Търново #Шумен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"