Явор Куюмджиев: Борисов прати отряд за мръсни поръчки в енергетиката

Явор Куюмджиев: Борисов прати отряд за мръсни поръчки в енергетиката
A A+ A++ A

Днес или утре и последният член на Съвета на директорите на БЕХ може да бъде уволнен и на негово място ще бъде назначен Владимир Денчев - дясната ръка на предишния шеф на БЕХ Михаил Андонов. Това прогнозира водачът на листата на БСП в Търговище Явор Куюмджиев.

Според него служебният кабинет действа като отряд за мръсни поръчки на Бойко Борисов за изпълнението на политиките на ГЕРБ. И това е неправомерно, тъй като те не са влезли във властта чрез избори, посочи Куюмджиев.

"Обявеното от служебния министър Васил Щонов потенциално увеличение на цената на тока с 50 % в следващите години е поредното доказателство, че тези управляващи са говорителите, защитниците и лобистите на интересите на едрия капитал, на т.нар. инвеститори в енергетиката”, аргументира се Куюмджиев.

Според него, ако се решат двата основни проблеми в енергетиката, единият от които са дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ВЕИ-та, цената на тока може да не се вдигне въобще.

„30 % от разходите в системата отиват за заплащане на енергия от ВЕИ, които доставят само 5 % от електричеството”, даде пример Куюмджиев.

Той припомни за опита за решаване на част от проблемите в енергетиката от кабинета "Орешарски" с въвеждането на 20 % допълнителна такса върху приходите на слънчеви и вятърни централи през декември миналата година. "Тази такса, обаче беше отменена преди около месец от Конституционния съд по жалба на президента Плевнелиев, който също така е част от тази задкулисна схема за източване на българската енергетика или на българските граждани", заяви водачът на БСП в Търговище.


#БЕХ #цената на тока #Явор Куюмджиев #Васил Щонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"