Посланикът на Иран в България Голамреза Багери Могаддам: Светът не вярва на двойните стандарти и лъжите за иранската ядрена програма

Посланикът на Иран в България Голамреза Багери Могаддам: Светът не вярва на двойните стандарти и лъжите за иранската ядрена програма
Снимка: money.bg
A A+ A++ A

Ексклузивно интервю на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) с Н. Пр. Голамреза Багери Могаддам, посланик на Ислямска република Иран в България

Голамреза Багери Могаддам е роден на 29 март 1956 г. в гр. Хой, Северозападен Иран. Магистър по обществено управление. Заема различни постове в иранското министерство на външните работи от 1982 г., включително временно управляващ посолството на Иран в Анкара (2006–2008); посланик в Туркменистан (1991–1995) и в Киргизстан (2001–2005). Старши експерт в кабинета на министъра на външните работи на Иран (2008–2009). Посланик на Иран в България от 3 декември 2009 г. Владее английски, турски и руски език. Женен, има две деца.

 

Международното положение на Иран е доста напрегнато заради иранската ядрена програма. В тази обстановка какво е отношението на България към Иран и какви са българо-иранските отношения?

Искам да благодаря за това, че имам възможността да разговарям пред Вашите читатели за темите, които са актуални за моята страна.

Отношенията между България и Иран са основани върху историческо приятелство. Те водят началото си от общите корени на двата народа, които можем да оприличим на клони на едно дърво. Точно заради тези общи корени двата народа имат много общи характеристики.

Аз искам тук да изтъкна само една – търпимостта им, която способства за мирното съжителство между различни етнически и религиозни общности. Нашите народи са против всякаква война и противоборство. Те са много гостоприемни хора с висок праг на търпимост, без да смятат, че една култура може да стои над друга култура. Народите на България и Иран силно желаят развитието на своите държави. Тези общи корени, за които споменах, са ценен капитал, който ни помага и улеснява в развитието на отношенията ни.

Иран не само, че беше първата азиатска страна, която призна независимостта на България, но е и една от малкото държави, която може да се похвали със 115 г. дипломатически отношения с България. Също така България беше една от първите, които призна ислямската революция в Иран. Всичко това показва приятелството между двата народа, които желаят да развиват отношенията си, независимо от това, което им се насажда отвън.

Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели. Ако това е така, защо според Вас тя предизиква тревога у Запада, по-специално у САЩ и у Израел?

Действията на Иран в областта на ядрената енергетика са изцяло за мирни цели и са в рамките на законите и правилата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Ние не извършваме никакви действия извън рамките на отговорностите, които сме приели пред МААЕ. Всички наши действия се изпълняват под наблюдението на камерите, които са сложени от тях, и под наблюдението на редовните инспекцци на МААЕ.

Последната инспекция беше наскоро от зам.-главният секретар на МААЕ, който имаше ползотворна комуникация с иранските власти; ако тя бъде защитена от политическите намерения на някои държави, ще поставят добри основи за бъдещи разговори. От юридическа и техническа гледна точка няма никакви проблеми между Иран и агенцията и всичко това, което се казва за иранската ядрена програма, е свързано с политическите цели на определени страни.

Тревогите, които Вие изброихте, са изкуствени и фалшиви. Само ще кажа, че политиките, които са основани на империалистически цели по принцип не могат да съществуват без създаването на някакъв враг. В тази връзка по-добре да не говорим за Израел, който е един нелегитимен режим, няма легитимност.

За САЩ е приложим точно този принцип – наложително е да имат някакъв враг за своето развитие. Това е политиката, която Америка следва. По този начин Америка оправдава своята несправедлива политика спрямо държави като Иран. Ние не търсим никакъв конфликт с нито един народ, с нито едно легитимно правителство в света. Уважаваме всички народи и очакваме другите да ни гледат по същия начин. За съжаление някои от държавниците в САЩ са безсилни да разберат тази истина.

Как се отразява напрежението на позициите на Иран в Близкия изток? Опасява ли се Иран, че освен че действат срещу иранската ядрена програма, Западните сили искат да сменят режима в Техеран?

Иран е държава с изключително геоикономическо, геополитическо и геостратегическо значение в региона, поради което винаги е център на различни събития. Много от промените в нашия регион произлизат от Иран. Например преди 100 г. в нашия район промяната от диктаторски режим към парламентаризъм започна от Иран. Тази промяна стана известна под името „машуртият", което означава условност. След това народите на другите държави, следвайки примера на Иран, поискаха също да имат парламенти.

Ислямската революция в Иран преди 33 г. стана знаменосец на борбата срещу тоталитаризма и репресиите срещу народите. Днес в Близкия изток и Северна Африка другите взимат пример от революцията в Иран. Иран със своето историческо, културно и природно богатство и капацитет винаги е бил основна цел на глада от страна на империалистите. Свидетели сме на много действия от страна на империалистическите държави в новата история на Иран.

Режимът на Шаха беше символ на едно правителство, създадено от тези империалисти. Тогава заповедите идваха от Вашингтон и в Техеран се изпълняваха. Иранският народ със своята богата култура и история не можеше да приеме това унижение. Той въстана и взе в своите ръце управление си.

Това е нещо, което империалистите не могат да приемат. За тях е трудно да понесат загубата на една апетитна хапка като Иран. Така че те полагат всички свои усилия един нов режим като режима на Шаха да дойде на власт в Иран, за да могат да възобновят своето господство.

В тази връзка те са планували различни начини като конспирации, терор, даже война срещу моята държава. Твърденията, свързани с ядрената енергетика на Иран са точно от тези, които изброих.

Първо да уточним, че Иран не работи върху ядрена енергетика за военни цели. Нито от логична гледна точка, нито от гледна точка на нашата вяра, ние не вярваме, че атомната бомба носи сигурност за нас, и че е легитимна. Нашият религиозен лидер много ясно се изрази, че създаването и притежанието на ядрено оръжие е забранено в нашата вяра. А Вие добре знаете, че ислямска република Иран е една теократична република и планира своето поведение спрямо своите религиозни вярвания. Така че твърденията, свързани с военна ядрена енергетика в Иран са безпочвени.

Но аз задавам този въпрос – защо онези, които се тревожат за разпространението на ядрени оръжия не гледат помежду си? И защо онези, които обвиняват Иран, че се отклонява в ядрената си програма, ежегодно инвестират десетки млрд. долари в ядрените си арсенали? Дори в този регион – на Близкия изток – нелегитимният ционистки режим има стотици ядрени оръжия. Защо не задават този въпрос на ционисткия режим – да позволи на инспекторите на МААЕ да влязат в неговите ядрени инсталации. Вместо това Иран, който е с най-много инспекции на своите инсталации, става обект на критика, че се отклонява в ядрената си програма.

Хората си задават този въпрос – ако атомната бомба е нещо лошо, защо стотици млрд долари се харчат в модернизирането на тези оръжия от тези държави? Кой използва за пръв път ядрено оръжие? Можете да видите кои са тези, които заплашват ислямската република с ядрено оръжие. Хората са свидетели на двойните стандарти и не вярват на техните лъжи. Точно по тази причина в момента американският режим е един от най-мразените правителства и режими  в света.

Все пак по отношение на вероятността да има атака от страна на САЩ или Израел – опасява ли се Иран от подобно нападене и как би реагирал в случай на атака?

Аз първо искам да Ви задам този въпрос – каква причина съществува за подобно нападение над Иран? Дали Иран има намерение да нападне друга държава, или ламти за богатствата или територията на други държави? Дали Иран застрашава световния мир и сигурността в света? Това е смешно! И защо светът не казва нищо срещу изказванията за война срещу Иран? Защо тези среди, които търсят свободата, защо независимите медии не порицават подобни изказвания?

Хората искат да живеят в мир и да се развиват. Хората по света мразят тази пропаганда, която в момента е свързана със започване на война срещу Иран. С война нищо не може да бъде решено, умните хора знаят. В една война няма страна, която може да се нарече победител. И ние вярваме, че светът все още не е останал без мъдри и умни хора.

Естествено е, че когато има такава силна пропаганда за война срещу моята държава, Иран ще измисли най-добрите мерки да се оправи в най-трудните сценарии. И от другата страна враговете също знаят, че ако направят някаква грешка спрямо Иран, това ще им излезе много скъпо.

България е член на НАТО, съюзник на САЩ и в близки отношения с Израел. Има опасения, че при евентуална военна конфронтация обекти в България, може би американски, могат да станат цели на иранските ракети със среден обсег. Съществува ли такава вероятност?

Няма никаква причина Българският народ да се тревожи. Както в началото казах, българският народ търси само мира и се отдалечава от конфликтите. По темата за война с Иран съм сигурен, че българският народ ще е от знаменосците на несъгласието с войната. Българският народ никога няма да позволи под различни претексти, че България е член на НАТО или съюзник на различни държави, територията му да бъде използвана срещу моята държава.

Ако преминем на енергийна тематика и отношенията на Иран с ЕС - какъв изход виждате от ситуацията с петролното ембарго? Каква е иранската позиция за газопровода Набуко?

Ние смятаме, че за съжаление ЕС в своето поведение спрямо Иран е поел по грешен път. Не само че нямаме никакъв проблем с различните народи в Европа, но имаме и много общи точки за работа с тях. И мъдрото е решение е, че ние вместо да използваме нашата сила и енергия да се занимаваме с изкуствените несъгласия помежду ни, трябва да ги използваме за взаимното развитие на нашите държави. За мен е ясно, че скоро, много скоро Европа ще изрази самокритика за грешното поведение, което има спрямо Иран. Ние желаем да видим една силна и независима Европа.

Иран има голяма капацитет за сътрудничество с Европа – подчертавам със силна и независима Европа. Имаме готовност да използваме този капацитет за развитието и благоденствието на народите, включително това, което Вие казахате – за проекта „Набуко". Иран от гледна точка на ресурсите от нефт и газ е на първо място в света. Имаме готовност да използваме този свой капацитет в рамките на едно взаимно сътрудничеството в интерес и на двете страни.

За съжаление с грешното поведение на Европа, свързано с налагане на санкции за купуване на нефт от Иран, Европа само работи във вреда на интересите на европейците. Ние се надяваме в най-скоро време Европа да поправи тази своя грешка. И ако има въпроси и неясноти с Иран, да действа за тяхното решение.

При посещението си във Варна обявихте, че Иран би искал да построи петролна рафинерия там. При какви условия би могла да се осъществи тази инвестиция. Доколко е реална тази възможност?

За създаването на този проект от страна на Иран няма никакъв проблем – от гледна точка на науката, технологията, нужния капитал или управление на такъв проект Иран има възможности. Имайки предвид историческото приятелство между двата народа ние сме готови в рамките на взаимни интереси да го поставим пред българския народ. И сега остава решението на българските държавници как могат да използват този капацитет. Ако българските държавници показват желание, ние имаме готоврност да разговаряме с тях за това сътрудничество.

Как могат да се засили икономическото сътрудничество между България и Иран, като търговия и инвестиции?

Въз основа на последните данни от МВФ Иран е 18-та икономика в света и има 930 млрд долара БВП. Но самите ирански икономически експерти вярват, че действителната цифра е 1.5 трилиона долара.

Имайки предвид възможностите си, Иран има готовността да развие и увеличи своето сътрудничество с България и в тази връзка са направени добри стъпки. Въпреки че България изпълнява санкциите, които са налагани на Иран, търговските отношения между двете държави се развиват много добре.

Имаме данни, че през 2010 г. търговският обмен достига 150 млн долара. И тази цифра се постига дори в условията на силно ембарго и санкции спрямо Иран. Ясно е, че това ниво на търговските отношения между двете държави, е едно от най-високите за България с държава извън ЕС. То показва, че двата народа не са доволни от санкциите.

При инцидента в Софийската джамия миналата година Иран изрази протест. Как гледа Иран на състоянието на българските мюсюлмани? Какви са връзките Ви с мюсюлманите в България?

Както аз се изразих в общата рамка, двата народа имат голямо желание да се свързват и да си сътрудничат. И много естествено българските мюсюлмани като част от българското общество влизат в рамките на желанието за развитие на отношенията.

Нашето отношение с различните общности в България се следва в рамките на разбиранията и договореностите между двете държави.И имаме готовност да развием нашите сътрудничества и взаимодействия с всички части от българското общество. От гледна точка на възможностите на Иран в различни области като образование , религия, наука, култура, Иран е държава с огромни богатства и ако българският народ покаже желание, Иран има възможност да развива сътрудничество. От гледна точка на геополитиката и културата България също има възможности, от които и ние имаме жеалние да се възползваме.

#Техеран #български мюсюлмани #рафинерия #Варна #петролно ембарго #Европейски съюз #Голамреза Багери Могаддам #Иран #иранска ядрена програма #САЩ #Израел #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »