„Визия 2020“ е стъпка в правилната посока, смята Алекс Алексиев

„Визия 2020“ е стъпка в правилната посока, смята Алекс Алексиев
Стратегията „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“ беше стъпка в правилната посока, смята Алекс Алексиев. Снимка: defakto.bg
A A+ A++ A

Стратегията „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“ беше стъпка в правилната посока, тъй като това е позицията на НАТО“, заяви пред Радио "Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. Алексиев допълни, че България трябва да споделя позицията на НАТО, тъй като Алиансът е единственият гарант за националната ни сигурност. Той бе категоричен, че не вижда нищо скандално в проекто-документа.

„Предложението на министъра на отбраната е фактически позицията на НАТО, а не нещо, което да е измислено от него. Като член на НАТО ние би следвало да се придържаме към тази позиция. Скандалът, който избухна, явно е в интерес на хора, които защитават руските интереси. Членството на България в НАТО е единственият гарант за националната ни сигурност, наред с членството ни в ЕС“, допълни Алекс Алексиев.

По думите му Русия е започнала политика, която е в разрез с международното право, която е напълно неприемлива. „Русия не се стеснява да въвежда собствени войски в Украйна, което е грубо нарушение на всички международни конвенции. Първо започнаха да доставят оръжия, сега директно въвеждат войска, но те губят войната в Украйна. Путин е наясно, че няма как да завземе Донецка и Луганска област и в момента е притиснат в ъгъла, което води до провеждането на една контрапродуктивна политика. “, смята Алексиев.

Според него това, което прави НАТО, е в отговор на тази политика на Путин и България няма как да остане неутрална в тази ситуация. Алекс Алексиев допълни, че кризата в Украйна пряко ни застрашава и ние трябва да заемем активна позиция.

#Визия 2020 #НАТО #Донецка #Луганска #Алексиев #Путин #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"