Порошенко заяви, че руски сили са нахлули в Украйна

Порошенко заяви, че руски сили са нахлули в Украйна
Украинският президент Петро Порошенко заяви в телевизионно обръщение, че руски сили са навлезли в Украйна. Снимка: koch.bg
A A+ A++ A

Украинският президент Петро Порошенко заяви в телевизионно обръщение, че руски сили са навлезли в Украйна, и свика спешно заседание на украинския Съвет за сигурност и отбрана, предадоха световните агенции.

Украинският представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Игор Прокопчук също съобщи, че руски военни извършват „директно нахлуване“ в източната част на Украйна. „Ситуацията се влоши значително“, каза Прокопчук на заседание на ОССЕ. Като пример той посочи превземането от редовни руски сили на украинския град Новоазовск и на няколко градове и села около него. Руският посланик в ОССЕ Андрей Келин увери, че няма никакво руско военно участие в Украйна и Русия не доставя там никаква военна техника. Той отрече твърденията за навлизане в Украйна на колони с военна бронирана техника от Русия.

Ройтерс и АФП съобщиха, че в момента на украинска територия, и по-специално в района на град Новоазовск, се сражават над 1000 руски военнослужещи.

Същевременно в обръщение, излъчено от телевизия „Росия 24“, премиерът на така наречената Донецка народна република Александър Захарченко, заяви, че силите на проруските сепаратисти включват „около 3000-4000 руски доброволци“.


Френският президент призова украинските власти да покажат сдържаност във военните операции и да вземат решение за широка децентрализация в полза на рускоезичните региони.

Оланд заплаши, че ако ескалацията продължи, санкциите срещу Русия ще се запазят и дори засилят. „Русия не може едновременно да се стреми да бъде призната сила от XXI в. и да не зачита правилата. Това противоречие трябва да бъде разрешено първо от руския президент“, подчерта Оланд.
В сряда САЩ и Германия осъдиха навлизането на руски части в Украйна.

Ангела Меркел каза в телефонен разговор на руския президент Владимир Путин, че съобщенията за нови руски военни набези на украинска територия трябва да се изяснят. Тя е подчертала, че Русия носи голяма отговорност за деескалацията и охраната на границите си.

#Ангела Меркел #Владимир Путин #Русия #Германия #Украйна #Оланд #Новоазовск #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"