Заразените от ебола могат да достигнат 20 000 души

Заразените от ебола могат да достигнат 20 000 души
A A+ A++ A

Огнището на ебола може да се задържи в Западна Африка още 6-9 месеца, а броят а инфекциите през това време може да достигне 20 000 души. Това е

6,5 пъти повече в сравнение с регистрираните в момента 3069 души

информират от Световната здравна организация (СЗО).

Данните са представени в "пътна карта" за борба с епидемията на СЗО, според която на много места случаите със заразени могат да се увеличат от два до четири пъти. Починалите до момента са 1552 души.

Според СЗО

за борбата с вируса са необходими 490 милиона долара

Това е прогнозен бюджет, включващ глобалните ресурси, необходими през следващите 6 месеца от правителства, СЗО, агенции на ООН и хуманитарни организации. Лъвски пай от тези средства – 389 милиона долара, е предназначен за страните, най-засегнати от вируса - Либерия, Гвинея, Сиера Леоне и Нигерия.

Около 126,5 милиона са предназначени за лечебни заведения, тъй като в тези африкански страни лошата здравната система е една от основните причини епидемията да придобие такива големи мащаби.

Планира се да се увеличи броят на хората сред местното население, участващи в борбата с Ебола

- до 12 000 души. Чуждестранните медицински служители ще бъдат 750 души. Според настоящите данни в Западна Африка в момента работят около 200 експерти от чужбина.

Организация със седалище в Женева призна днес, че "епидемията продължава да набира скорост". Това се доказва от факта, че повече от 40 на сто от всички случаи са регистрирани в последните 21 дни. Именно толкова продължава инкубационният период на заболяването. За да се обяви край на епидемията, трябва да минат два инкубационни периода, тоест 42 дни.

#здраве #ебола #СЗО #Световна здравна организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »