Кризата удари и по цената на ромските булки (галерия)

Кризата удари и по цената на ромските булки (галерия)
A A+ A++ A

Бачковската обител и съседните й поляни приютиха традиционния събор на роми-християни от Южна България. Това се случа всяка година на Успение Богородично по стар стил.

Доскоро лицето на празника и разпознаваемата им емблема бяха дебютантките - младите момичета, представяни за първи път на пазара за булки. Това е традиция на калайджиите, която тази година пострада сериозно от кризата. Ромите идват предишният ден, преспиват край манастира и на другия ден се веселят.

Този път е имало малко калайджии, но нито ищахът е бил същият като минали години,нито цената на булките е била особено висока, предаде БГНЕС. Кризата ги удари. А някои от тях са и заети, защото продават родопски автентични носии и тъкани на пазара в Асеновград. С това им плащат родопчани за калайдисването, това продават те, за да си изкарват хляба.

Каквито и да са причините, тазгодишният ромски събор мина без нагиздените и избелени млади момичета, които са любопитна гледка.

Затова пък днес веселбата на другите вървяла с пълна сила. Доста роми от пловдивските села минали и през църквата, помолили се на Чудотворната икона на Света Богородица. Те са християни, но не са много православните сред тях.

Евангелските църкви привлякоха повечето от ромите. Това не им пречи обаче на празника да идват тук. На празник като на празник - скарите димят, бирата се лее, музиката гърми и отеква в планината, повечето от съборяните са привлечени от конкурса за танци, други се наслаждават на сенките в планината, трети просто спят на земята, уморени от веселбата.

Полиция, пожарна и Спешна помощ от снощи са тук, но не са имали никаква сериозна работа. След празника обикновено предстои голямото чистене на боклуци, без които не минава нито една година.

#Бачковски манастир #роми #празник #булки #събор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »