Започна почистването на Рила, включете се!

Започна почистването на Рила, включете се!
Рила, снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Почистването на труднодостъпни защитени територии, организирано от екологично сдружение "За Земята" запона днес да 16-а поредна година.

До 3 септември под радарите на вископланинските чистачи ще са отпадъците в Национален парк Рила. Доброволците ще работят в района на хижите "Скакавица" и "Отовица", като елиминират стари бунища и нови натрупвания на отпадък, нехайно захвърлен сред природата. Ще бъдат почистени и туристическите маршрути започващи от двете хижи и пътеката между тях.

Очаква се поне 100 участника да се включат в акцията

Тази година инициативата бе подготвена съвместно с доброволци от "Млади приятели на Земята", които са активни в младежкото крило на организацията. От началото на 2014 г. "За Земята" работи върху изграждането на младежка мрежа, като "Чистене 2014" е първият съвместен проект между младите активисти и "За Земята".

Дългогодишната кампания вече има видим резултати – значително по-малко боклуци по планинските склонове на националните паркове. Въпреки това, инициативата продължава.

През последните 16 години се

събрани и предадени за рециклиране или в регламентирани сметища 85 тона отпадъци

"За Земята" призовава към минимизиране на количествата нежелани опаковки и небиоразградими отпадъчни продукти, които туристите носят със себе си в планината. Това е вид превенция на генерирането на отпадък на места, където той трудно се събира и извозва до сметища или преработващи инсталации.

Планинксите чистачи ще откриете в действие на следните места и дати: 28 август -  х. Скакавица (следобедно започване с разкопаващата дейност по старото сметище там), 29 и 30 август - работа в околностите на х. Скакавица
, 31 август - преход до х. Отовица (около 7:00 ч.), 1 и 2 септември - работа в околностите на х. Отовица, 3 септември -  слизане в с. Самораново (Дупнишко).

#Рила #национален парк #почистване #За Земята #кампания #боклуци #отпадъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »