Уговарят Доналд Туск за председател на ЕС

Уговарят Доналд Туск за председател на ЕС
A A+ A++ A

Европейските лидери се опитват да убедят полския министър-председател Доналд Туск да поеме председателството на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи прессекретарят на ръководителя на полското правителство Малгожата Кидава - Блонская.

"Окончателното решение обаче трябва да вземе премиерът. Той сериозно обмисля това предложение, анализирайки последиците за Полша, нейната сигурност, особено в светлината на последните събития в Украйна", каза тя.

В Полша, междувременно, вече спрягат бъдещия наследник на Туск, ако той седне на стола на Херман Ван Ромпой. Сред възможните кандидати за поста ръководител на полското правителство е действащият председател на Сейма - Ева Копач, вицепремиера и министър на инфраструктурата и развитие Елжбиета Биенковска и министърът на отбраната Томаш Семоняк.

Според конституцията на републиката, в случай че поеме високата позиция в Брюксел, Туск ще трябва да напусне премиерския пост. Експерти не изключват заради това в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

По-рано Туск винаги е отричал, че планира да се бори за висок пост в Брюксел. 

По темата пише и Financial Times. Според изданието състезанието за последната останала високопоставена длъжност в ЕС изправи един срещу друг мъж дясноцентрист, подкрепян от по-новите страни-членки на ЕС срещу жена лявоцентристка, подкрепяна от финансово разсъдливия европейски Север.

Близостта в подкрепата за полския премиер, смятан за фаворит, и датчанката Хеле Тьорнинг Шмидт , подкрепяна от Берлин и Лондон предизвикала множество телефонни разговори.

Официалните лица, въвлечени в преговорите, са изправени пред множество препятствия. Туск не владее добре нито английски, нито френски език, което поражда опасения, че той няма да е способен да постигне консенсус между 28-те лидери на ЕС по време на разгорещени дебати. А това е основната роля на председателя на Европейския съвет. Той обаче има силната подкрепа на страните от Централна и Източна Европа, които чувстват, че заслужават една от висшите длъжности в ЕС, откакто евросъюзът се разшири в някогашния комунистически Изток.

Тьорнинг-Шмидт, която владее гладко и английски, и френски език би била първата жена, която заема председателски пост в ЕС и е фаворит на Дейвид Камерън и Ангела Меркел. Но нейната кандидатура страда от това, че друга жена-лявоцентрист, Фредерика Могерини, вероятно ще стане комисар по външната политика. Шансът европейските социалдемократи да си осигурят и двете позиции е малък, коментира Financial Times.

#Доналд Туск #председател на ЕС #Европейски сътюз #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници