Изграждането на АМ „Хемус“ е приоритет на кабинета

Изграждането на АМ „Хемус“ е приоритет на кабинета
Няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт“ до края на 2014 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приоритет за нашето правителство е цялостното изграждане на АМ „Хемус“. Това каза министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на пресконференция за представяне на резултатите от анализа на работата по инфраструктурните обекти с европейско финансиране.

Проектът за цялото трасе ще бъде включен в обхвата на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. и ще бъде разделен на три етапа с обща индикативна стойност 780 млн. евро.

„Ще предложим на Европейската комисия да се увеличи националното съфинансиране за пътни проекти до 50%“, каза министър Ангелкова.

По този начин общият бюджет на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. ще нарасне на около 2,5 млрд. евро. Средствата са необходими за реализация на основния приоритет в пътния сектор – доизграждането на АМ „Струма“, както и стартиране на работа по тунела под връх Шипка.

„Осигурени са 30 млн. лв. за съфинансиране на проектите, които се реализират от НКЖИ по ОП „Транспорт“, съобщи Ангелкова. Проблемът е определен като хоризонтален, защото касае всички проекти на дружеството.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ трябва да осигури общо 109 млн. лв. за съфинансиране на обектите, които изпълнява по ОП „Транспорт“. За тази година критични са 30 млн. лв., за да няма проблем с изпълнение на програмата.

„В последните дни направихме пълен преглед на инвестицонната програма на дружеството и тези пари вече са осигурени“, каза тя.

Министър Ангелкова съобщи, че продължава реализацията на проекта за Западната дъга на София в рамките на този програмен период.

 

#изграждане #АМ „Хемус“ #приоритет #Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"