Новият турски дипломат № 1 е за евроинтеграция на страната

Новият турски дипломат № 1 е за евроинтеграция на страната
Мевлют Чавушоглу, който бе предложен за външен министър на Турция от премиера Давутоглу, е непоколебим привърженик на интеграцията с ЕС. Снимка: www.radioazadlyg.org
A A+ A++ A

Мевлют Чавушоглу, който бе предложен за външен министър на Турция от премиера Давутоглу, е непоколебим привърженик на интеграцията с ЕС, а също е част от най-близкото обкръжение на новия президент Реджеп Ердоган.

Той поема поста във време, когато Турция е затънала във външно-политически трудности на фона на раздираните от конфликти съседни Сирия и Ирак.

Бивш министър по европейските въпроси, 46-годишният дипломат е един от основателите на умерено ислямската Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която управлява Турция от 2002 г.

Той е учил в Анкара, Ню Йорк и Лондонската школа по икономика. Чавушоглу е бил председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа – първият турчин, който е заемал такъв пост.

Преговорите за присъединяването на Турция към ЕС стартираха през 2005 г., но процесът се натъкна на трудности без ясни перспективи, че Турция може да влезе общността.

След като пое президентския пост в четвъртък, Ердоган отново постави еврочленството като стратегическа цел за Турци и Чавушоглу ще трябва да я придвижва.

"Нашето движение към ЕС, което е стратегическата ни цел, ще бъде следвана непоколебимо", каза Ердоган.

Поел поста външен министър през 2009 г., Давутоглу е противоречива фигура. Автор е на редица спорни академични разработки, той твърди, че Турция трябва да бъде глобална сила в центъра на ислямския свят. Предстои да се види дали Чавушоглу споделя тази гледна точка.

#Мевлют Чавушоглу #ЕС #Давутоглу #Реджеп Ердоган #Турция #ЕС #Чавушоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »