Събор на каракачаните се провежда на “Карандила”

Събор на каракачаните се провежда на “Карандила”
Национален събор на каракачаните ще се проведе в събота и неделя в местността „Карандила” над Сливен. Снимка: www.nccedi.government.bg
A A+ A++ A

Национален събор на каракачаните ще се проведе в събота и неделя в местността „Карандила” над Сливен. Тук си дават среща хиляди каракачани от България и Гърция. С присъствие удостояват през годините и много представители на местната и държавна власт, гости от страната и чужбина.

Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Коста Балездров заяви пред "Фокус", че съборът е една от традиционните вече прояви, организирани от Федерацията. И тази година на "Карандила" ще се построи каракачански стан. Ще бъдат показани два обичая - "годеж", представен от дружеството на каракачаните в Карлово и "прожимня" – обичай, който се извършва в навечерието на сватбата (омесване на сватбена пита, която сватовете си разменят), показан от дружеството в Александруполис – Гърция.

Около 25 хиляди каракачани живеят в България, между 6 и 7 хиляди от тях - в Сливенска област. 20 са културно- просветни дружества в страната.

#България #Гърция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"