63 966 деца влизат за първи път в училище на 15 септември

63 966 деца влизат за първи път в училище на 15 септември
Първокласниците тази година ще са повече в сравнение с миналата. Снимка: www.kazanlak.bg
A A+ A++ A

Първокласниците тази година ще са повече в сравнение с миналата. Това отчетоха две седмици преди началото на учебната година от образователното министерство.

На 15 септември 63 966 деца ще чуят звънеца за първи път. Те са с 370 повече в сравнение с миналата есен. Според експерти от просветното министерство, по-големият брой малчугани тази година се дължи на високата раждаемост през 2007 г., когато са дошли на бял свят повечето от днешните първолаци. Според данни от националната статистика тогава у нас са проплакали 75 915 бебета.

Най-много дечица и тази година ще има в столицата - 9989 хлапета ще напълнят класните стаи. Следват Пловдивска област с 6363 деца и Бургаска област, където на училище се очаква да тръгнат 4552 първолаци. Най-малко деца очаквано просветните власти отчитат във Видинско.

Над 600 от учебните заведения у нас получиха държавна помощ или заделиха собствени средства, за да ремонтират сградите си. В 25 от тях има риск ремонтите да не приключат навреме за първия звънец. Ремонти за 300 000 лв. текат на пострадалите училища във Варна, Добрич и Аспарухово. Навсякъде учителите ще се постараят празникът на децата да не бъде помрачен.

#училище #звънец #министерство #Варна #Добрич #Аспарухово #Видинско #Бургаска #бебета #Пловдивска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"