“Грийнпийс” е обезпокоена за сигурността на Запорожката АЕЦ

“Грийнпийс” е обезпокоена за сигурността на Запорожката АЕЦ
Международната природозащитна организация “Грийнпийс” е обезпокоена за сигурността на Запорожката АЕЦ. Снимка: silen7death.wordpress.com
A A+ A++ A

Международната природозащитна организация “Грийнпийс” е обезпокоена за сигурността на Запорожката АЕЦ, заради водещите се едва на 200 км. от нея боеве в Украйна.

Запорожката АЕЦ е най-големият енергиен обект в Украйна и в Европа с установена мощност от 6000 мегавата. На нея се експлоатират шест енергоблока с мощност 1 милион киловатчаса всеки.

Според експерта Тобиас Мюнхмайер, атомната електроцентрала може да не издържи на обстрел от тежки оръдия, съобщи “Дойче веле”.

В района има много противотанкови оръдия, способни да пробият обшивката на реакторите, предупреждава експертът. Дори и ако ударът не е по самия атомен реактор, а по електромрежата, това може да доведе до катастрофа. От строя ще бъдат извадени системите за охлаждане на атомния реактор, изтъква експертът и припомня, че именно срив в работата на системата за охлаждане доведе до аварията на японската АЕЦ Фукушима.

#Грийнпийс #Украйна #Запорожката АЕЦ #реактор #Фукушима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »