Кандидатурата на Кристалина Георгиева е достойна, смята Плевнелиев

Кандидатурата на Кристалина Георгиева е достойна, смята Плевнелиев
По думите му каквото и да се случи по време на днешните дебати, България ще получи сериозен ресор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Брюксел и заяви, че идва на заседанието на Европейския съвет с една силна кандидатура.

Според държавния глава кандидатурата на Кристалина Георгиева е прекрасна и достойна, а българските институции са положили не малко усилия, за да я подкрепят.

Плевнелиев обяви, че с издигането на Георгиева страната ни е вдигнала доста високо летвата и че самият факт, че тя е едно от трите обсъждани имена за следващ европейски дипломат номер едно вече е „огромен успех“.

Президентът не коментира дали Кристалина Георгиева има все още шансове на фона на последните информации, че името на италианката Федерика Могерини се сочи като най-вероятен върховен представител на Евросъюза за външната политика.

По думите му каквото и да се случи по време на днешните дебати, България ще получи сериозен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата ЕК.

В отговор на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия президентът посочи, че Съюзът трябва да покаже решителност, за да не се допуска по-нататъшна ескалация на конфликта между Руската федерация и Украйна.
 
„Украинската криза безспорно е най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа след Втората световна война“, посочи президентът. Той заяви, че трябва да се търси политическо решение на конфликта. 
 

#кандидатура #Кристалина Георгиева #Росен Плевнелиев #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »