Какво видя в София журито, което ще определи Европейската столица на културата?

Какво видя в София журито, което ще определи Европейската столица на културата?
A A+ A++ A

Международното журито, което ще присъди титлата за Европейска столица на културата 2019, направи вчера обиколка из една от трите най-стари столици в Европа.

От екипа на "София 2019" твърдят, че са избрали да представят един неочакван и непредвидим град - в динамика и развитие, който може да те изненада на всяка крачка.

Софийските забележителности, които традиционно привличат туристи, този път не бяха на фокус

Сега София, заедно с екипите на Перник, Благоевград и Кюстендил, изненадаха с индустриални потайности, вече открити от младите творци, но все още непознати за широката публика.

Първата точка на обиколката бе най-високата сграда в София. Членовете на журито наблюдаваха от там естествения ритъм на един град, предпочел да не замита проблемите си под килима, а да разкаже как званието "Европейска столица на културата" ще помогне тези проблеми да бъдат решени.

Илюстрациите от апликационната форма на града за 2019 бяха пренесени по прозорците от младите графични дизайнерки Шеная Даулджи и Матея Аркова. На фона на тези образи от София Йорданка Фандъкова, Иван Кръстев, арх. Николай Давидков, Георги Господинов и Петър Паунов, кмет на Кюстендил, споделиха предизвикателствата за участие в това състезание и продължиха приказката, която града и региона искат да разкажат на Европа.

Следващата спирка бе на едно от

проблематичните места в града, превръщащо се в символ на разрухата

последвала от липса на диалог – паметника „1300 години България“. Архитекти, урбанисти, творци и граждани (Любомир Драгов и Милена Фетваджиева от група "Фрагмент", Валери Гюров от сдружение „Трансформатори”, Владия Михайлова от галерия „Ва ска Емануилова“ и Светла Казаларска - Национален етнографски музей) споделяха смели мечти и проекти за 2019.

По пътя за следващата спирка журито бе изненадано от творбите на млади дизайнери, все още студенти в художествената академия, но вече представили своите дизайнерски решения на витрините на известни марки магазини.

Идеята за трансформация на обществените пространства бе продължена с арт решението на група млади хора в офиса на Асоциация за развитие на София, където проектът за софийските вътрешни дворове бе представен с много въображение от Нора Караламбева и подкрепата на местната общност. Срещата бе с екипа и доброволците, както и потенциалният управителен съвет на проекта за 2019 годна - Тревър Дейвис, Мария Методиева, Зоя Паунова, Малина Едрева, Светлана Ломева и новоизбраният ректор на Американския университет в България Кевин Асперген.

Известният розов автобус бе основно средство за придвижване на журито

където всяка следваща спирка бе представяна с музикален поздрав, разказ, снимки и различни арт инсталации. Деница Лозанова разказа за постигнатото вече „повече място за изкуство“ в градските пространства. По софийските културни маршрути журито бе поведено от Мартин Зашев от Free Sofia Tour. За ромсктата култура, проблемите, предизвикателствата, а и възможните решения говори Валери Леков и Мария – Алина Асавей, дошла специално да подкрепи кандидатурата на София и региона, а виртуозният музикант Венци Такев поздрави гостите.

Оживените разговори продължиха и по време на мултикултурния обяд, организиран на още едно специално място за града - Женския пазар. Там мигрантските общности в София представиха себе си чрез културата на храненето. Ралица Касимова от Хранкооп, Кейси Ангелова от Slow food, Бистра Иванова от МултиКулти и Весела Данчева от "Компот колектив", разказаха своите проекти на обновения Женски пазар. Темата за споделената природа бе продължена от младия кюстендилски художник Евгений Серафимов, които представи фестивалите на плодородието и черешите чрез рисунки на млади художници по творби на Владимир Димитров – Майстора. Различните гледни точки за Женския пазар и историята на този проект бе разказана от Никола Венков, група „Женски пазар“.

Зона "Култура" и Фабрика за градско изкуство въведоха темата за

трансформацията на изоставените сгради, индустриалното наследство и възможната промяна чрез изкуство

Това бе само началото на серия от срещи в зоната за трансформации, включваща Трамвайното депо и Централна гара. Организаторите на "София диша" Суни Данаджъ и Стоян Зиков отвориха врати на фабриката за градско изкуство старите складове - „Зимница“ . Там много млади артисти споделиха своите обновени мащабни пространства с журито. Трансформацията на като тема бе пренесена и в автобуса, превозващ журито. Мартина Стефанова от UnderGara разказа за превръщането на пространство около Централна гара в съвременен арт център и представи проекта "Ре-ориент експрес".

 

В програмата на София се представи и една мечта – сградата на Трамвайното депо на ул. "Клокотница". Тук тя бе място за срещи на представители на международни арт мрежи, дошли специално да подкрепят София и Югозападния регион за 2019. Мишел Кюре от IETM, Пиер Сулваджо от InSitu, Момчил Георгиев от EBU представиха европейското измерение на програмата на София и Югозападния регион. „Съвременното изкуство в София завладява. Градът заслужава да бъде Европейска столица на културата“ – убедено възкликна Пиер Сулваджо. Темата за индустриалното наследство и неговата трансформация бе споделена от артисти от Перник и Йоана Йорданова. Танцуващата изложба „Нощен Перник“ напусна сградата на Трамвайното депо и продължи по улиците на София.

Уникалната сграда на трамвайното депо се превърна в сцена, на която съвременния танц завладя цялото пространство от пода до тавана: Бенита Примо представи танц на въже, а Сидра Бел и Елена Яцинта разказаха за резиденстката програма на Derida Dance Center.

Изкуството в кварталите и достигането до нови публики 

бе следващата спирка на журито. В квартал "Хаджи Димитър" общинският оркестър „Симфониета“ показа, че високото изкуство може да бъде представено на нетрадиционни места, като балконите на един жилищен блок. Гражданите от квартала пък показаха, че искат повече такива инициативи. На площадката пред блок 57 журито бе посрещнато от Ясен Гешев, един от организаторите на графити проектите в квартала. Той представи графити проектите, които вече бяха изпълнени в квартала , и поведе журито към бл. 11, където графити райтъри рисуваха нова мащабна творба.

От втория етаж на автобуса журито наблюдаваше и бе впечатлено от новия грандиозен проект, които преобразява панелните квартали на София. За гражданката активност в София и региона, както и за европейските културни дебати разказаха Юрий Вълковски и Десислава Гаврилова.

На артистичната ул. "Г. С Раковски" журито бе посрещнато от театралните мениджъри - Робърт Янакиев, проф. Здравко Митков и проф. Николай Йорданов, които заявиха подкрепата на театралната общност и визията за София 2019. Последната спирка от арт програмата на журито бе Софийска градска художествена галерия, където Мария Василева, Даниела Тодорова и Яна Генова представиха акценти от съвременното изкуство в града. Тук бе представен и третия партньор Благоевград от Йово Панчев и проекта за концептуално изкуство "11:11".

Дългият ден завърши с чаша вино произведено в Югозападния регион и поздравите на над 200 гости от бизнеса и творческите среди, дошли да заявят подкрепата си към София 2019.

#София #културна столица #културна столица на Европа #жури #обиколка #забележителности

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »