ГЕРБ щяла да измъкне България от блатото с помощта на германски фондации

ГЕРБ щяла да измъкне България от блатото с помощта на германски фондации
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"С мощността на ГЕРБ, с експертния потенциал на Реформаторите, с помощта на Германия с нейните фондации, можем да измъкнем България от блатото. Очевадно е, че това е новият начин на управление". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 150 младежи във Варна, по време на Седмия летен университет на МГЕРБ.

Според него, това, че ГЕРБ щяла да се разпадне, е пълна глупост: "ГЕРБ има най-здравите структури, но не си заслужава отново да поемем цялата тежест сами".

По думите му

за ГЕРБ е най-изгодно да остане в опозиция

"БСП и ДПС не изпиха докрай горчивата чаша. Те дезертираха, те се измъкнаха, защото знаеха в какво състояние оставиха държавата, какво следва през есента, и затова се измъкнаха", коментира Борисов.

"Орешарски сами си го свалиха. Свалиха го ДПС, с финансовия анализ на държавата, защото знаеха в какво състояние я оставят. Ние не можахме да се справим по-добре от Орешарски за свалянето му", добави председателят на ГЕРБ.

Според него управлението на тройната коалиция - БСП, ДПС и Атака, е било най-нелогичното до момента: "От една страна бяха БСП, с най-бедния електорат, управляван от червените олигарси, от друга страна ДПС, които трябва да имат записано в устава да не управляват с бившата комунистическа партия, от трета страна Атака, чиито електорат се срина само за няколко месеца. Затова

единственият логичен партньор на ГЕРБ остава Реформаторския блок

Те обаче си избраха позиция, от която да намират само кусури. Аз съм готов да седна и да преговарям с тях на една маса. Нека да седнем и да говорим позитивно. Битката в политиката е да управляваш, а на тях им харесва повече да седят в опозиция и да бъдат ухажвани, обгрижвани и да имат последната дума от висотата на скалата, на която са застанали".

Председателят на ГЕРБ подчерта, че звучи налуднчаво още преди изборите да заклеймяваш Иван Костов да не може да стане отново финансов министър или премиер. "Това си е болшевизъм. Тази декларация някои помислиха, че е насочена срещу мен, но тя е насочена срещу Иван Костов. Само защото от Реформаторския блок искат да покажат, че са скъсали пъпната си връв с Костов. Нека с Реформаторския блок да говорим за политики, за решения, за идеи", призова Борисов, изразявайки възмущението си, че от Реформаторите не се чува и една дума за БСП и ДПС.

"То било дефинитивно. Ами то и за нас е дефинитивно, защото ние с БСП и ДПС никога не сме влизали в коалиция, за разлика от тях. Не са ли БСП и ДПС тези, които им дърпат конците", посочи Борисов.

По думите му

ГЕРБ не е само дясна партия

"Ние сме центристко-дясна партия. Затова имаме толкова избиратели, защото не всичко в политиката е черно и бяло. Има и други цветове. Това, че някой мисли различно, не означава, че ти е враг. Реформаторите казаха, че ГЕРБ нищо не е направила. А кой го направи тогава? ГЕРБ не били направили нищо – а кой направи магистралите, метрото, пречиствателните станции? Помните какво направи червено-синята мъгла в София. Защо те не направиха метрото? Дунав мост 2, АМ Люлин, ж.п. линиите – абсолютно провалени проекти заварихме, а ги приключихме успешно. От къде на къде ще ми казват, че нищо не сме направили? Дайте да видим вие какво направихте - БСП, ДПС, Реформаторите", призова председателят на ГЕРБ.

"Кой кара Реформаторите да говорят така? Кой иска да развали нещо направено? Кой? Не е ли пак оня "кой"? Между нашите кадри и кадрите на Реформаторския блок няма разлика като възпитание, образование, професионализъм. Защо насила трябва да се делим", попита Борисов.

Кой накара Реформаторите да сложат тези условия в тази декларация, добави още той. "Вкарано по този начин в декларация на тези условия, не ми дават шанс да отстъпя. Как да кажа на избирателите си: "Дайте да победим на изборите, за да сложим Радан Кънев за премиер"? Готов съм да поръчам едно проучване, за да намерим отговор на въпроса "Кой?". Кой иска да върне БСП, ДПС, ББЦ и останалите на власт?", попита Борисов.

Ние не чертаем апокалипсис

но не искаме хората да имат напразни надежди. В частните пенсионни фондове няма пари. Все още няма държавническа мисъл, че не можеш само да взимат от държавата, а трябва да й даваш. Над 1 милион души не се осигуряват здравно. Над 50% от пенсиите се плащат от държавата, а не от фондовете. Това са основните проблеми на държавата, но по тези въпроси Реформаторите не искат да разговаряме, а по-важно било кой не може да е премиер и финансов министър. Ако Реформаторите не са съгласни да работят с ГЕРБ, тогава ще има тежка политическа криза и БСП и ДПС ще се върнат на власт. Ако целта им е само да критикуват, значи вече са я постигнали. Ако искат да измъкнем държавата от кризата, нека да го покажат", каза Борисов.

"ББЦ е новата Атака. Да сте чули да говорят за БСП, за Станишев, за ДПС? ББЦ е новият коалиционен партньор. Дали обаче ДПС ще посмее отново да влезе в тази нова коалиция", попита още Борисов. По-думите му, ако КТБ не се възстанови, тази седмица не започнат ли плащанията, на новото правителство ще му се падне тежък проблем.

#ГЕРБ #Бойко Борисов #реформаторски блок #ДПС #БСП #Атака #ББЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »