Трайчо уреди заплатите на миньорите в Мадан

A A+ A++ A

До две седмици миньорите в Мадан ще получат всичките пари от заплати, които работодателят им – ръководството на „ГОРУБСО-Мадан“, им дължи.

„Ръководството на „ГОРУБСО-Мадан“ се ангажира да изплати в понеделник 700 хил. лева от задълженията за заплати към работниците“, заяви пред протестиращите миньори в Мадан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след разговори с представители на ръководството на минното дружество, предаде БТА.

До две седмици пък ще бъдат изплатени и останалите дължими суми за заплати. Минното предприятие дължи за заплати за последните месеци около 1,1 млн. лв., като сред задълженията има просрочени плащания и за май 2011 г.

Според министъра най-важното в момента е миньорите да получат възнагражденията си, а след това ще се мисли за концесията на минното дружество.

Трайков заяви, че е необяснимо защо „ГОРУБСО-Мадан“ има загуби, след като експлоатира двете най-богати рудни находища в региона и цените на металите са добри.

Миньорите на свой ред казаха, че не вярват на собственика на дружеството Валентин Захариев, искат прекратяване на концесията и затова протестът им продължава.

При разговорите на министъра с представители на „ГОРУБСО-Мадан“ е договорено в понеделник да се изплатят и дължимите суми за електричество, така че да се възстанови нормалното електрозахранване в мините.

От ръководството на предприятието са се ангажирали пред Трайков да се изпълнят и предписанията за безопасност на Инспекцията по труда.

Трайков обяви пред бунтуващите се миньори, че очаква да бъде информиран в понеделник дали са получили по сметките си обещаните суми.

#Мадан #миньори #Трайчо Трайков #Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »