40 000 свободни места за ИТ специалисти у нас догодина

40 000 свободни места за ИТ специалисти у нас догодина
A A+ A++ A

Инженерите, квалифицираните работници и мениджърите за поредна година заемат челните позиции на професионалните сектори, в които има дефицит на кадри у нас.

Към тях уверено се присъединяват вече и IT специалистите. Догодина в този сектор ще се търсят близо 40 000 души, сочи проучване на Българската стопанска камара.

Секторът генерира около 6% от БВП на България, като 50% от българската IT индустрия е експортно ориентирана.

Проучването сочи, че една от причините за тревожната статистика в сектора е, че сред младежите-висшисти, инженерите и IT специалистите са масово недоволни от знанията и уменията, получени в университета. Сблъсквайки се с липсата на практически умения, много от тях се насочват към други професионални сектори.

До десет години оставаме и без подготвени физици, химици и машиностроители. Няма интерес към тези тези специалности заради трудната реализация и ниското заплащане, отбелязват от БСК.

Годишно между 500 и 600 висококвалифицирани български лекари започват работа в Европа. Причините отново са изключително ниското заплащане, липсата на кариерно развитие и трудният достъп до специализация, която сами трябва да плащат.

Напускащите страната медицински сестри са двойно повече – 1200 годишно. Стряскащата статистика говори, че след някоя и друга година няма да има кой да ни лекува.

За пдруга криза -  в образованието, предупреждава Синдикатът на българските учители. По техните данни през 2020 г. ще има над 6000 свободни позиции за преподаватели. Все по-малък е и интересът на младите към професията – от 30 дипломирани преподаватели едва петима започват работа по специалността.


#дефицит #кадри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници