От 1 септември и нотариусите издават кадастрални скици

От 1 септември и нотариусите издават кадастрални скици
A A+ A++ A

Ваденето на кадастрална скица, необходима при сделки с недвижими имоти, вече ще може да се извършва не само на място в едноименната агенция, но и в нотариалните кантори.

От 1 септември те имат безплатен електронен достъп до регистрите на държавното ведомство и ще могат да предоставят набор от услуги на цена, с 30% по-ниска, отколкото събира за тях агенцията при обслужване на гише, пише "Капитал". Това е улеснение за потребителите, които ще могат по-бързо да си набавят необходимия документ.

Облекчение е и за агенцията по кадастър, окупирана от опашки, която обаче може да усети и негативен ефект върху приходите си. По закон през тази година тя трябва да събере 17.5 млн. лв., а таксите от издаването на скици и схеми от кадастъра са най-големият й източник на средства.

Нотариуси очакват, че предоставянето на допълнителни услуги ще увеличи приходите им. Повечето работа покрай документите от кадастъра може да доведе и до наемането на още служители в канторите.

Какво се променя

Досега издаването на скица за поземлен имот или схема на самостоятелен обект в сграда можеше да се направи само на място в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, при това, ако живеете в София, но искате да продадете имот в Хасково например, трябва да отидете до поделението на агенцията извън столицата. Обикновената тарифа за вадене на скица е 30 лв., а ако искате документа експресно, може да го имате след 4 часа, но срещу тройно по-висока такса.  

По силата на сключено на 27 август споразумение между агенцията и Нотариалната камара на Република България и след извършена законова промяна набавянето на такива документи вече може да се извършва и в нотариалните кантори. Цената на услугата е по-ниска от официалната тарифа, но клиентите заплащат и нотариална такса, която е около 5 лв.

Нотариусите ще могат да предоставят заверен документ само за нуждите на сделка, която изповядват. Заверката се извършва с електронния им подпис. За тях е направен специален модул в информационната система на агенцията по кадастъра, където всеки желаещ да предоставя такива услуги нотариус трябва да си направи регистрация.


#недвижими имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"