Нови санкции срещу Русия налага до седмица ЕС

Нови санкции срещу Русия налага до седмица ЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз е готов да предприеме нови осезаеми мерки срещу Москва. Това каза досегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой след дебатите в Европейския съвет по темата.

Европейската комисия е получила задачата да подготви спешно новите санкции и да ги представи до седмица.

Решението за приемането на санкциите ще бъде взето в зависимост от хода на събитията в Източна Украйна, обясни Ромпой. Искането на ЕС е Русия "да изтегли военните си сили" от Украйна.

Консултациите между лидерите на 28-те страни от ЕС за нови санкции срещу Русия трябва да започнат в понеделник. Европейски източник цитира германският канцлер Ангела Меркел, която иска ЕС да е готов за приемане на санкции още в сряда, преди срещата на високо ниво на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

Няколко страни, сред които Чехия и Словакия, обаче се противопоставили на тази идея заради липса на яснота за секторите, които ще бъдат засегнати от санкциите. В отговор Меркел посочи, че мерките ще се отнасят до секторите, срещу които бяха обявени санкции още през юли.

"Санкциите срещу Русия са ефективни", заяви Ангела Меркел след заседанието на Европейския съвет. "Не можем да очакваме в Русия такава реакция. Руснаците не са толкова открити. В нашите общества говорят за това какво мислят и какви трудности изпитват. Въпреки това, аз съм убедена, че ние трябва да демонстрираме ясно какви ценности защитаваме", каза Меркел.

Европейският съвет в събота не е взел решение за нови санкции срещу Русия по технически причини, а не заради съществени различия между страните в съюза, добави германският канцлер.

Изявленията последваха обръщение на присъстващия на срещата украински президент Петро Порошенко, който предупреди, че, ако намесата на руски войски в подкрепа на проруските сепаратисти продължава, ще се стигне до пълномащабна война.

Но европейските лидери заради безпокойството за отражението на санкциите върху техните собствени икономики и за руските енергийни доставки не успяха да се разберат за поставянето на твърд срок или конкретни условия. Президентът на Русия Владимир Путин, въпреки съществените доказателства, отрича участието на руски войски в сраженията в Източна Украйна, сочат агенциите.

Продължаване на ескалацията на кризата в Украйна ще доведе до дългосрочно влошаване на отношенията между ЕС и Руската федерация, заяви след срещата досегашният председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 

#ЕС #Европейският съюз #санкции #Москва #Русия #Владимир Путин #Херман Ван Ромпой #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »