Ислямисти завзеха посолството на САЩ в Триполи

Ислямисти завзеха посолството на САЩ в Триполи
A A+ A++ A

Ислямистки бойци нападнаха посолството на САЩ в либийската столица Триполи, предаде ТВ каналът Ал Арабия.

Кореспондент на Асошиейтед прес съобщил от мястото на събитието, че прозорците на посолството са разбити.

Според информация на Ал Арабия зад атаката стои групировката "Зората на Либия", която в средата на юли започна кампания за поставяне под пълен контрол на града.

По-късно АФП уточни, че посолството не е било опустошено след нахлуването на въоръжената ислямистка групировка нахлу в комплекса.

„Доколкото знам, посолството на САЩ в Триполи в момента е обезопасено и не е било опустошено”, заяви американският посланик в Либия Дебора Джоунс. От групировката „Либийска зора” пък заявиха, че са установили контрол над комплекса сгради с цел предпазване на посолството от мародрества.

Държавният департамент на САЩ евакуира служителите на посолството си в Либия поради влошаващото се положение със сигурността още в края на юли. Всички служители на посолството с американско гражданство, включително пехотинците, охраняващи сградата, напуснаха Триполи и се намират в Тунис.

Почти три години след победата на т.нар. революция от 17 февруари и края на гражданската война, довела до свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи, властите на страната не могат да въведат ред.

В Либия продължават да действат въоръжени отряди, в това число и радикални ислямисти, които не се подчиняват на централната власт и налагат свои закони на контролираните от тях територии.

 

#Триполи #САЩ #посолство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"